Sătmarul nostru nu e nicidecum locul unde se agaţă harta-n cui. Mai mult decât atât, avem o istorie interesantă, sate „bântuite” de poveşti şi ciudăţenii culturale şi geografice asupra cărora merită să zăbovim măcar preţ de câteva clipe.
Prin aceste rânduri vreau să demontez câteva idei bine înrădăcinate în spiritul acestor locuri. Nu am pretenţia ca informaţiile cuprinse în rândurile de mai jos epuizează în vreun fel cunoştinţele despre fapte, oameni şi locuri din Sătmar. Însă dacă am reuşit să vă pun pe gânduri şi mai mult decât atât, să vă fac să căutaţi şi alte informaţii despre curiozităţile enumerate mai jos … cred că a meritat osteneala.
1. În 1657 cetatea şi împrejurimile cetăţii Sătmarului au fost cucerite de polonezi? Este interesant de remarcat faptul că tratatul de pace încheiat poartă semnătura colonelului de atunci şi … viitorului rege al Poloniei, Jan Sobieski. Însă armata leşească nu a stat prea mult în aceste ţinuturi fiind alungată de către turci. Între 1660-1661 trupele otomane au devastat întreg ţinutul.
2. Prima reprezentaţie cinematografică din Satu Mare a avut loc în 1910 la Casa Albă? Clădirea a fost reamenajată la începutul secolului al XIX-lea ca sală pentru baluri, întruniri şi spectacole.
3. Clădirea gării CFR a fost construită de inginerul Pfaff Ferenc în anul 1899 şi seamănă cu toate celelalte gări ce s-au construit în Imperiul Austro-Ungar în acea perioadă?
4. Construcţia Bisericii cu lanţuri a ţinut nu mai puţin de 9 ani (1793-1802)? Clădirea lăcaşului de cult este împrejmuită cu stâlpi legaţi cu lanţuri forjate, de aici şi denumirea „Biserica cu lanţuri”. Păstrează valoroase piese de inventar: farfurii, discuri şi potire. Este important de amintit faptul că clopotul cel mare din turn care este de altfel cel mai vechi clopot din oraşul Satu Mare datează din anul 1633.
5. Someşul are pe teritoriul judeţului nostru un curs de 61 km? De altfel, bătrânul Samus este al 5-lea râu ca lungime şi debit din România. Are o lungime totală de 465 de km şi se varsă în râul Tisa pe teritoriul Ungariei.
6. În vara anului 1601 Mihai Viteazul şi-a stabilit tabăra lângă Moftin pentru 20 de zile pregătindu-se pentru bătălia de la Gurăslău, ultima sa victorie?
7. Cea mai ridicată temperatură din judeţul Satu Mare a fost înregistrată la Carei pe 10 august 1952? Mercurul termometrelor a urcat până la valoarea de (+39,5) grade Celsius.
Minima absolută de (-30,4) grade Celsius a fost înregistrată tot la Carei, în 29 decembrie 1963.
8. Statuia preotului Vasile Lucaciu este capodopera sculptorului Corneliu Medrea ? Realizată în 1936, acesta a fost amplasată în parcul din Piaţa Libertăţii.
9. Suprafaţa judeţului Satu Mare este de 4.418 kmp ceea ce reprezintă 1,9% din suprafaţa ţării?
10. Pe la începutul veacului al XVI-lea, Berindanul a avut monedă proprie ? Şi nu orice, ci monedă de argint aprobata de regele Ludovic al II-lea. Potrivit documentelor inscripţia de pe monedă era „Temp. David. De Berend. Camer. Rivuli Do”. Moneda a fost bătută la Monetăria din Baia Mare.
11. Viaţa regelui Carol Robert de Anjou înfrânt de Basarab I la Posada în 1330 a fost salvată de Berendi Marton, un slujitor fidel, ctitorul satului Berindan? Drept răsplată, acesta a primit din partea regelui pământurile pe care va întemeia mai târziu satul care îi poartă numele.
12. În 1724 Odoreul este decimat de o epidemie de ciumă?
13. Mănăstirea din Bixad a fost construita la sfârşitul veacului al XVII-lea, în 1689, de un fost călugăr grec ortodox, Arhim Isaia? Imediat după terminarea construcţiei, în 1701, mănăstirea a fost pustiită iar Isaia a fost ucis.
14. Clădirea Bisericii Reformate din Acâş a fost construită în anul 1175, pe vremea când la Paris se punea piatra de temelie a celebrei Notre-Dame?
15. Cripta familiei Károlyi se află la Căpleni? 36 de membri ai familiei Károlyi odihnesc în sarcofage din bronz. Ultima ceremonie funerară a avut loc în 22 aprilie 2010 în cinstea contelui Károlyi Lajos mort în Brazilia şi a contesei Consuelo, decedată la Geneva?
16. Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare se află pe locul unei foste Sinagogi? Locul de cult evreiesc a fost dărâmat în 1965 de către comunişti iar pe locul acestuia a fost construit sediul judeţean al Miliţiei?
17. La începutul secolului XX existau în Satu Mare nu mai puţin de trei Sinagogi şi 25 de case de rugăciuni evreieşti?
18. Hotelul „Dacia”, a fost construit la începutul secolului XX (în 1902) pe locul fostei primării a oraşului Satu Mare?
19. Marele violonist George Enescu (19 august 1881-4 mai 1955) a concertat și la Satu Mare ? Evenimentul a avut loc în data de 19 noiembrie 1923, la Sala „Urania”, în clădirea de azi a Casei Meșteșugarilor de pe strada Ștefan cel Mare.
Enescu a fost invitat de Societatea filarmonică din oraș.
Un publicist al ziarului „Satu-Mare” scria la acea vreme: „Așa cum a cântat Enescu aseară din fermecătoarea lui vioară, nu este în stare condeiul meu să descrie”.
20. Unul dintre oamenii aparținând nobilimii mijlocii de la sfârșitul veacului al XVI-lea și începutul celui de-al XVII-lea din Cetatea Sătmarului, Ioan Darahi (sau Darai) a ajuns la curtea lui Mihai Viteazul, unde a devenit omul de încredere al domnitorului. Acesta i-a fost recomandat marelui voievod de către comandantul Mihai Szekely, viitorul comisar imperial în Transilvania.
21. Prima adunare generală a Societăţii pentru fond de teatru român din Transilvania a avut loc la Satu Mare, în 1872? Acest demers a asigurat un cadru oficial pentru întemeierea unei instituţii teatrale româneşti. Unul dintre exponenţii acestei mişcări a fost şi omul de cultură sătmărean Alexandru Frenţiu, în casa căruia are loc prima adunare generală a societăţii, în zilele de 1 şi 2 mai, 1872.
22. În 1868 marele prozator de mai târziu, Ioan Slavici, şi-a susţinut bacalaureatul la Satu Mare, la actualul Colegiu Naţional „Mihai Eminescu”?
23. In martie 1980, poetul Nichita Stanescu a poposit și în județul Satu Mare, întâlnindu-se cu poeții locului, dar și cu elevi, respectiv cu iubitorii de cultură și de frumos.
Poetul a rămas fascinat de corul de la Medieșu Aurit, iar pe placa amplasată în cinstea poetului pe Căminul Cultural din localitate sunt înscrise cuvintele rostite de Nichita Stănescu la adresa coriștilor: „Dacă glasurile dumneavoastră ar avea mâini, le-aș săruta pe toate”. Placa a fost dezvelită la data de 31 martie 2013, la 80 de ani de la nașterea poetului.
24. Turnul Pompierilor a fost construit în anul 1904 din inițiativa episcopului Meszlenyi Gyula, fiind proiectat de Ferencz Dittler și construit de Vajnai Lajos. Astăzi, turnul este un obiectiv turistic de atracție.
25. Hotelul „Dacia” a fost construit în 1902 după planurile arhitecților Balint Zoltan și Jambor Lajos în stil secesionist unguresc. Hotelul „Dacia” este probabil cel mai emblematic monument din Satu Mare. Macheta hotelului a obținut premiul II la Expozitia Mondiala de la Viena.
26. Palatul Episcopiei romano-catolice de Satu Mare – proiectat de arhitectul Joseph Bitthauser și construit între 1804 și 1840 în stil clasicist, este reședința episcopilor romano-catolici de Satu Mare.
27. Teatrul este cea de-a doua clădire de teatru în oraș (prima fiind demolată în 1889). Temeliile ei au fost depuse pe 18 mai 1892. Proiectul a fost realizat de Voyta Adolf, arhitect din Papa (Ungaria). Lucrările au fost efectuate sub supravegherea arhitectului Szikszay Lajos din Debretin, iar decorațiile interioare au fost create de Spanraft și Hirsch.
28. Catedrala romano-catolica cu hramul „Înălțarea Domnului” a fost edificat la începutul secolului al XIX-lea în stil clasicist. Construit din inițiativa episcopului Ham Janos și proiectat de renumitul arhitect maghiar Hild Jozsef, biserica este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale orașului.
29. Biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, construită între 1932 și 1937, după planurile arhitectului bucureștean G. P. Liteanu, este cea mai veche și cea mai monumentală biserică ortodoxă română din oraș, fiind, totodată, catedrala protopopiatului ortodox. Clădirea îmbină armonios stilul bizantin cu elemente tradiționale, respectând stilul bisericilor românești cu brâul exterior specific.
30. O biserică din judeţul Satu Mare adăposteşte picturi ce frizează canoanele ortodoxismului înfăţişând diavoli cu coarne şi o femeie dezbrăcată, personificarea ciumei, potrivit specialiştilor în iconografie.
Nimeni nu ştie cine a pictat acele scene, însă biserica din Corund (comuna Bogdand) nu este singurul lăcaş de cult cu o asemenea iconografie. Biserici cu picturi asemănătoare sunt şi în alte zone ale ţării precum în Deseşti (judeţul Maramureş) şi Almaş Sălişte (judeţul Hunedoara).
Specialiştii sunt de părere că picturile redau una din versiunile apocrife ale Apocalipsei care, conform acestora era o scriere destul de răspândită la finele veacului al XVIII-lea, dar încă neidentificată de cercetătorii acestui domeniu.
31. Negrești-Oas era cea mai mare așezare românească din Oaș. Abia în anul 1964 așezarea a fost ridicată la rang de oraș. Orașul Negrești-Oaș are o suprafață de 13.026 hectare și o populație de 11.867 locuitori.
32. Altitudinea maximă este de 1200 m pe Vârful Pietrosu din Munții Ignișului, iar cea minimă 100 m în Valea Someșului.
33. Județul Satu Mare este așezat pe un imens rezervor subteran, cu ape sub formă de izvoare naturale sau obținute prin foraje (ape minerale carbogazoase, cloruro-sodice, cu proprietăți alcaline, sulfuroase, bicarbonate, sau sub formă de ape termale cu temperaturide până la 70 grade Celsius).
34. În „Istoria Comitatului Sătmarului”, semnată de cărturarul Borovsky Samu, sunt referinţe la ultimele procese cu vrăjitoare de pe aceste ţinuturi. Potrivit istoricului, ultimele procese din Cetatea Sătmarului au avut loc în anul 1716, însă în Carei procesele continuă încă trei decenii. În 1745, trei aşa-numite vrăjitoare sunt arse pe rug după ce şi-au recunoscut vina. În 1607, lângă Carei, alte trei femei au ajuns în faţa judecătorilor, făcându-se vinovate de practici vrăjitoreşti.