Ioana Bran: „Am votat astăzi pentru susținerea și protejarea raselor autohtone românești”

Marți, 28 iulie a fost votata legea pentru sustinerea și protejarea raselor autohtone romanesti. „Este vorba despre proiectul de Lege privind utilizarea voluntară a logotipului „rasă autohtonă 100%” pentru produsele de origine animală din România, adoptat initial de Senat și astăzi de Camera Deputaților”, spune deputatul social- democrat de Satu Mare, Ioana Bran.

Noua lege va reglementa utilizarea unui logotip – „100% rasă autohtonă” – pentru produsele de origine animală din România. Este un act normativ inițiat de PSD în urma consultărilor cu fermierii crescători de animale și specialiștii în zootehnie.

Va fi stabilit, totodată, dreptul consumatorului român de a fi informat asupra originii produselor pe care le consumă.

Lista raselor autohtone din România nu este îndeajuns de cunoscută, din păcate. Ea conține însă nu mai puțin de 11 rase de ovine și 5 de taurine, ca să dau doar două exemple. Am să postez și eu aici lista, pentru a le vedea și voi.

Este un act normativ important, cu efecte pe termen lung: va ajuta lanțurile scurte de aprovizionare, agroturismul și nu în ultimul rând dezvoltarea produselor tradiționale.

Pe lângă criza sanitară, știm cu toții că România este afectată și de criză economică. De aceea, fiecare putem pune umărul să ajutăm. Iar dacă luăm de pe raft produse românești cu acest logotip, vom ajuta un fermier sau un producător român!” a precizat parlamentarul satmarean.

Iată lista raselor autohtone romanesti:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.