Poteca Callunei. Pe carari de munte, în judetul Satu Mare (Fot

„Poteca Callunei”, este ultimul tronson din traseul Triunghi Albastru care a fost finalizat și poate fi parcurs în siguranță. Acest sector localizat în golul alpin, oferă o panoramă frumoasă asupra „Țărilor Codrului și Chioarului”, a munților Lăpușului și Gutâi.

Un proiect mai vechi al salvamontiștilor sătmăreni prinde viață. Vorbim de „Poteca Callunei”, ultimul tronson din traseul Triunghi Albastru care a fost finalizat și poate fi parcurs în siguranță. Aceast sector frumos și sălbatic, localizat în golul alpin, oferă o panoramă frumoasă asupra „Țărilor Codru și Chioar”, a munților Lăpușului și Gutâi, parcurgerea lui facilă, putându-se face de la topirea zăpezii de primăvară până toamna târziu.

Atracția maximă, după cum și numele potecii o trădează, este reprezentată de spectacolul unic al florilor de „Calluna Vulgaris”, acest mic arbust acoperind ca un covor viu roz-violaceu, fața sudică și sud-vestica a Pietroasei, oferind în luna august, imagini unice și de neuitat drumeților care străbat poteca ce taie fața versantului. Mai mult, această „cărare de munte”, ne scutește de urcarea anevoioasă către vârf, pe drumul plin de bolovani instabili care a fost utilizat la construcția telescaunului, drum abrupt unde au avut loc mai multe accidente și care trebuie evitat cu orice preț.

Astfel, „Poteca Callunei”, ne oferă pe lângă plăcerea drumeției, a posibilității cunoașterii florei specifice din golul alpin și a apetisantelor afine sau merișoare, multă siguranță, prin evitarea unei căi de acces artificiale care a mutilat muntele.

In această ordine de idei, pentru o cunoaștere cât mai aprofundată a frumuseților montane, SPJ Salvamont Satu Mare recomandă, ca urcarea către vârful Pietroasa pe varianta traseului Triunghi Albastru, să se realizeze parcurgând „Poteca Callunei”, coborârea putându-se face și pe Cruce Roșie, un scurt traseu de legătură care ne va readuce în traseul de urcare, nu înainte de-a fi admirat Țara Oașului din punctul de belvedere Crucea Oașului și de-a trece pe lângă un megalit impunător, cunoscut în tradiția populară sub denumirea de „Sfinxul Oașului”.

Traseul Punct Galben care face legătura între Plecare Telescaun și Vârful Pietroasa este afectat pe sectorul cuprins între Șaua Pietroasa și Izvor Țiganu, de lucrările de exploatare a lemnului, lucrări necesare și binevenite, care vor elimina doborâturile cauzate de zăpada grea a sezonului de iarnă 2019 și care puneau mari probleme de siguranță a turiștilor.

Pentru evitarea acestui sector, SPJ Salvamont recomandă parcurgerea traseului cu aceleași puncte finale de referință incluzând traseul Bandă Roșie, care chiar dacă este la urcare ceva mai anevoios,face ca efortul să fie răsplătit din plin, prin atingerea punctelor de belvedere din Vf. Țiganu și Peretele Malek.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.