„Parfumul” unui alt Satmar … imortalizat de fotograful altor vremuri (Foto)

 

Oameni și locuri, vieți și destine, se intretes mereu și mereu pe ghergheful timpului, și doar câte o fotografie mai deschide, uneori, ferestrele trecutului.

Rasfoind albume vechi, simțim uneori, ca o dorința launtrica, ca timpul să se fi oprit în loc, lasand ragaz frumusetii să se dezvăluie în toată splendoarea sa. E Satmarul unei alte epoci, altor vremuri, poate mai simple, însă de o frumusețe izbitoare. Fotografia postata de către cei de la Szatmarnemeti anno, ne aduce în prim-plan povestea unui alt Satmar … cu un parfum aparte. Simplitate și liniște … Chiar dacă ceasornicul vremii în care a fost imortalizata aceasta mica lume, se oprește cândva la începutul anilor ‘40 ai secolului trecut, când întreaga lume este bântuită de „stafia” războiului.

Însă, aici, nimic nu releva „furtuna” care avea să vină și sa mature întreaga lume. Poate va întrebați în ce colt de oraș s-a oprit fotograful ca sa imortalizeze o bucățică de lume, de timp, de real ? Popasul a fost făcut pe Calea Traian, colt cu actuala strada Avram Iancu. Însă locul nu seamănă deloc cu ceea ce cunoaștem noi la acest început de veac XXI. Caleasca și carute, drum pavat și verdeata. Este parfumul unei epoci demult apuse. Și dacă nu ar fi vechile albume, nu am avea de unde sa cunoaștem faramele de trecut al acestui oraș.

Nu ne rămâne decât sa va invitam ca, printr-un exercițiu de imaginatie, sa faceți o plimbare în acest colt de oraș și sa va lăsați patrunsi de parfumul unor vremuri demult apuse.

Sursa foto: Facebook Szatmarnemeti anno

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.