Vezi ce restricții aplică Ungaria pentru cetățenii români din 15 iulie


Autoritățile ungare au anunţat, la data de 12 iulie, noile măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Ungariei, măsuri care vor intra în vigoare miercuri, 15 iulie 2020, de la ora 00.00.

Condițiile de intrare vizează clasificarea statelor de proveniență a persoanelor care doresc să intre în Ungaria pe trei categorii: zona verde – fără restricții, zona galbenă – cu restricții şi zona roșie –  nu este permisă intrarea.

Astfel, conform informațiilor comunicate public de către autoritățile ungare, România a fost inclusă pe lista statelor galbene. În consecință, cetățenilor care intră în Ungaria din România le sunt aplicabile următoarele dispoziții:

– la intrarea în Ungaria vor fi supuși examinării medicale, iar în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, nu li se va permite accesul în Ungaria;

– în situaţia în care nu prezintă simptome, aceștia vor fi obligați să intre în carantină pe teritoriul Ungariei pentru o perioadă de 14 zile (instituţionalizată sau prin izolare la domiciliu), fiind luaţi în evidenţele autorităților sanitare ungare.

Cu toate acestea, intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetățenilor care vin din România și care prezintă la punctul de frontieră două teste moleculare negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile. Cele două teste trebuie efectuate la o diferență de 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.

Totodată, MAE precizează că autoritățile ungare pot permite accesul, pentru o perioadă de maximum 24 ore, pentru cetățenii anumitor state vecine cu Ungaria, pe o rază de maximum 30 de kilometri de la frontieră.

Lucrătorii sezonieri din România pot, de asemenea, intra pe teritoriul Ungariei, cu condiția ca angajatorul ungar să transmită poliției ungare un formular electronic cu datele de identificare ale acestora. Punctele de trecere a frontierei în acest scop vor fi stabilite de conducerea poliției ungare.

Cu privire la tranzit, autoritățile ungare au precizat că acesta este permis, în următoarele condiții:

•             durata tranzitului să nu depășească 24 de ore;

•             persoanele nu prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19, pot demonstra scopul călătoriei, respectiv dreptul de intrare în țara de destinație, eventual de tranzit.

Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare, fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă.

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL

Următoarele persoane pot intra pe teritoriul Ungariei fără obligația de testare COVID19 și carantină/izolare la domiciliu/reședință:

  • Cetățenii ungari;
  • Cetățenii statelor membre UE (Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Cehia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria);
  • Cetățenii statelor Acordului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția);
  • Cetățeni sârbi, în baza unei înțelegeri bilaterale;
  • Membrii de familie ai cetățenilor statelor menționate mai sus;
  • Cetățeni ucraineni pentru maxim 24 de ore și pe o rază de 30 de kilometri a graniței comune cu Ungaria;
  • În cazul călătoriilor de afaceri, cetățeni japonezi și sud-coreeni angajați ai companiilor din aceste două țări, dacă compania are o relație contractuală cu o companie ungară.

În cazuri justificate, poliția ungară poate elibera un permis de intrare individual celor care intră dintr-o țară terță. Următoarele motive sunt considerate justificate:

a) participarea la o procedură administrativă sau judecătorească, prin prezentarea unui document eliberat de o instanţă sau de o instituţie;

(b) activitate de afaceri sau altă activitate profesională justificată printr-o invitaţie eliberată de autorităţi publice centrale, locale sau regii autonome;

c) în scopuri medicale cu prezentarea unei scrisori medicale sau altă adeverinţă medicală;

d) participarea la examene a elevilor şi studenţilor, în cazul în care instituţia de învăţământ atestă acest fapt cu adeverinţă;

e) angajaţi care lucrează în domeniul transportului de mărfuri când intrarea în ţară vizează deplasarea la punctul de lucru (de plecare al transportului), respectiv întoarcerea în ţară în urma finalizării transportului de mărfuri, dovedită cu adeverinţă de la angajator;

f) participarea la ceremonii funerare a unor rude apropiate;

g) îngrijirea unei rude;

(h) participarea la un eveniment sportiv, cultural sau bisericesc de importanță internațională majoră;

sau

(i) un motiv justificat, altul decât punctele (a) – (h).

Solicitarea se depune exclusiv electronic, prin transmiterea formularelor prin portalul electronic guvernamental dedicat, iar situația în care nu se poate accesa portalul guvernamental, prin completarea și transmiterea formularului electronic disponibil pe site-ul poliției ungare https://ugyintezes.police.hu/en/home.

Cererile care nu respectă condiţiile de fond sau de formă (ex. formulate în altă limbă decât limba maghiară) vor fi respinse.

Documentele care au stat la baza justificării de solicitare a derogării vor trebui prezentate în original autorităţilor ungare de frontieră la data intrării în ţară.

Cetățenii statelor terțe (non-UE, non-EEA și state care nu au încheiate înțelegeri bilaterale cu Ungaria) vor putea tranzita Ungaria începând cu data de 04.07.2020, ora 00:00. Accesul în scop de tranzit va fi permis în cazul în care sunt îndeplinite criteriile menționate în Codul Frontierelor Schengen și persoanele în cauză nu prezintă simptome de infecție cu virusul COVID19.

 

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL

TRAFIC DE PASAGERI

Reglementarea traficului de tranzit este relevantă numai pentru călătoria resortisanților din Ucraina, dintre statele vecine Ungariei, precum și pentru cetățenii non-UE și non-EEA.  Tranzitul este posibil numai pe rutele de tranzit (anexă hartă). Vehiculele în tranzit sunt marcate cu un autocolant galben pe parbriz.  Părăsirea Ungariei în ziua intrării este obligatorie.

TRANSPORT DE MARFĂ

Au fost desemnate coridoare specifice de marfă pentru camioanele care trec prin Ungaria în țările vecine. Urmare deschiderii frontierei, această prevedere este relevantă doar pentru Ucraina.

Condițiile actuale de trafic pot fi verificate pe site-ul  www.utinform.hu/webkamerak/

Potrivit informațiilor de la Ministerul Inovării și Tehnologiei din Ungaria, urmare ridicării stării de urgenţă, vor redeveni aplicabile restricțiile de circulație existente anterior pentru zilele nelucrătoare (weekend și sărbători legale), aplicabile camioanelor a căror masă totală depășește 7,5 t şi care sunt încadrate în clasa de mediu de cel puţin EURO3 (Camion Stop), suspendate pe perioada instituirii măsurii stării de urgenţă.

Astfel, începând cu data de sâmbătă, 27 iunie 2020, orele 22:00 până duminică, 28 iunie 2020, orele 22:00, este interzisă circulația pe teritoriul Ungariei a camioanelor a căror masă totală depășește 7,5 t şi care sunt încadrate în clasa de mediu de cel puţin EURO3, intervalul orar menționat urmând să fie aplicabil pentru toate zilele de weekend și sărbători legale.

 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

  • Pe cale rutieră: –
  • Pe cale ferată:  Conform unui comunicat remis de Societatea ungară a Căilor Ferate (MÁV), începând de la 1 iulie 2020 a fost reluată circulaţia trenurilor internaţionale cu destinaţia Romania, Slovenia, Croaţia şi Serbia. De asemenea, se suplimentează numărul trenurilor de mare viteză pe ruta Budapesta-Viena, respectiv Budapesta-Munchen.
  • Pe cale aeriană: Zborurile internaționale sunt permise pe aeroporturile din Ungaria.

Cetățenii români pot utiliza aeroporturile din Ungaria ca porți de îmbarcare/debarcare fără restricții. Cei care sosesc în Ungaria din state neexceptate de la măsura izolării/carantinării au obligația să utilizeze teritoriul ungar doar în scop de tranzit.

Pe cale maritimă: –

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.