Motocicliști rătăciți, recuperați de salvamontiștii sătmăreni

La final de weekend, după o săptămână încărcată cu mai multe solicitări pentru căutarea de persoane rătăcite, marea lor majoritate adolescenți plecați în pădure la cules de ciuperci, s-a primit o solicitare prin intermediul SNUAU 112 pentru recuperarea unui grup de off-roaderi plecați din Maramureș care doreau să ajungă în Țara Oașului.
Grupul de 12 persoane cu ATV-uri și motoare enduro își începuse aventura în localitatea Blidari de unde o porniră pe valea Pistruia Mare în urcare către creasta munților Igniș de unde urmau să coboare către Negrești Oaș. Dinspre Blidar, Maramureș, singurul traseu marcat este Triunghiul Roșu care în jumătatea superioară chiar dacă are marcaje lipsă, din cauza arborilor doborâți în urma furtunilor din toamna trecută, ghidează în siguranță turiștii până în Poiana Soci. Din păcate însă, grupul a ales să urce până în capătul drumului forestier și de acolo să prindă traseul marcat care urma să-i scoată în creastă, lucru ce avea să-i coste o mare pierdere de timp, mai mult ei fiind surprinși și de întuneric.

În toate postările noastre legate de starea traseelor turistice am atras atenția asupra traversării extrem de dificile și riscante a pădurilor situate de la 1000m altitudine în sus. Sunt foarte mulți copaci doborâți la pământ, care în multe situații pot transforma drumețiile într-un calvar, cei mai periculoși fiind cei suspendați, care în cădere pot accidenta turiștii neatenți. Dacă parcurgerea la picior a acestor zone calamitate este pe-alocuri dificilă, deplasarea cu ATV-ul devine imposibilă, de unde și limitările privind găsirea unui traseu sigur spre destinație, care au generat problemele grupului de off-roaderi. În urma mai multor încercări de a coborâ din creastă, grupul a trecut și prin Poiana Soci, semnalizată corespunzător cu o placă toponimică, care și-a îndeplinit misiunea, astfel la lansarea solicitării 112, de sprijin din partea Salvamont Satu Mare, victimele au indicat cu exactitate poziția lor ușurând extrem de mult munca salvatorilor. Astfel, prin programul lansat de către Consiliul Județean Satu Mare, privind înființarea, amenajarea și omologarea traseelor turistice în Munții Igniș și Oaș, pe lângă beneficiile unui turism montan care pune în valoare patrimonial natural al județului Satu Mare se aduce o contribuție enormă și la asigurarea securității turiștilor în zona montană! O placă toponimică, un stâlp de marcaj semnalizat cu săgeți indicatoare, un traseu corespunzător marcat, într-un cuvânt, un traseu montan omologat își merită fiecare leu investit, și ceea ce nu se vede, dar mult mai de valoare, munca salvamontiștilor.

Deplasarea până în Poiana Soci a fost foarte grea, cu un sector de extreme-road parcurs la limită, fiind necesar un ocol destul de mare prin Piatra Strungei, singura rută pe care s-a putut ajunge la rătăciți, accesibil doar doar pentru un ATV 4×4 integral și un UTV 6×6. Din fericire nu au fost probleme medicale și grupul a putut fi coborât în siguranță la Luna Șes în jurul orei 01 ale dimineții, după aproximativ trei ore de la lansarea apelului către 112. SPJ Salvamont Satu Mare adresează mulțumiri Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Someș” Satu Mare cu al cărui dispecerat a ținut legătura în permanență și Serviciului de Telecomunicații Speciale pentru asigurarea comunicațiilor într-o zona fără acoperire GSM.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.