AEP a publicat calendarul pentru alegerile locale din 27 septembrie

Autoritatea Electorală Permanentă a publicat astăzi calendarul electoral provizoriu pentru alegerile locale. Acest calendar este valabil doar dacă legea privind alegerile locale va fi adoptată de Camera Deputaților cu data alegerilor stabilită pentru 27 Septembrie așa cum a trecut de Senat.

  • La data de 2 august 2020 o să fie constituit Biroul Electoral Central. Birourile electorale de circumscripţie vor fi constituite la data de 8 august a.c.
  • Vor putea fi înregistrate alianţele electorale şi vor putea fi depuse candidaturile începând cu data de 8 august
  • La alegerile locale din 2020, alianțele electorale se înregistrează la biroul electoral de circumscripție județeană sau la biroul electoral de circumscripție a municipiului București, după caz, până cel mai târziu la data de 11 august 2020. În ceea ce priveşte alianţele electorale, la alegerile locale, acestea se pot constitui între partide politice sau alianțe politice la nivel județean ori local. Un partid politic nu poate face parte, la același nivel, decât dintr-o singură alianță electorală.
  • Potrivit prevederilor art. 47 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, în cazul alianțelor electorale, propunerile de candidați se fac în scris, în două exemplare originale și două copii, sub semnătura conducerii organizațiilor județene ale acestora și pe baza listei susținătorilor, listele cu propuneri de candidați trebuind semnate și de conducerile județene ale fiecărui partid politic din alianță. Dacă alianțele electorale se constituie la nivel comunal, orășenesc, municipal sau de sector al municipiului București, listele se semnează de conducerea alianței și se contrasemnează de conducerea fiecărei organizații locale din coaliție.
  • Referitor la listele de susţinători şi numărul de semnături necesare depunerii candidaturilor la alegerile locale din acest an, reamintim că, prin derogare de la prevederile Legii nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, art. 3 din Legea nr. 84/2020 reduce la jumătate numărul minim al susținătorilor necesar pentru depunerea candidaturilor, art. 4 reglementând că pentru candidaturile la consiliul local și funcția de primar din aceeași circumscripție electorală, respectiv pentru candidaturile la consiliul județean și președintele consiliului județean din aceeași circumscripție electorală, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți vor prezenta câte o singură listă de susținători.
  • Perioada de depunere a candidaturilor urmează să se încheie la data de 18 august 2020, birourile electorale de circumscripţie urmând să constate rămânerea definitivă a candidaturilor la data de 24 august 2020.
  • Campania electorală va începe în data de 28 august 2020 şi se va încheia în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, respectiv în data de 26 septembrie 2020, ora 7.00.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.