Noapte de Sânziene inedită la castelul din Ardud

Noaptea de Sânziene a anului 2020 va rămâne întipărită în memoria celor peste 200 de participanți la lansarea cărții Spovedania celor ferecați” aparținând scriitorilor sătmăreni, Felician Pop și Adrian Lupescu, eveniment organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, Primăria Ardud și Cenaclul Cronograf, care a avut loc în curtea castelului din Ardud.

Acest inedit demers cultural a pornit de la ideea că este necesar ca în spațiul public să fie prezentate formule novatoare capabile să atragă categorii de populație tot mai largi, care să devină actanți ai actului cultural.

Despre volumul apărut la editura ”Limes” din Cluj Napoca – cu o frumoasă prefață scrisă de criticul literar Ion Pop – au vorbit: Robert Laszlo managerul CJCPCT; Adrian Cozmașeful de Cabinet al Instituției Prefectului;Ovidiu Duma primarul orașului Ardud,generoasa gazdă a acestui remarcabil eveniment, precum și omul de cultură și realizatoarea de emisiuni TV, Simina Pop.

Autorii au ilustrat muzical multe din temele acestei cărți misterioase, cu compoziții proprii de muzică folk. Atmosfera magică a fost fericit întregită, de renumitul interpret de muzică populară, Petrică Mureșan, de prestația Cavalerilor din Ardud, conduși de Cristian Micle dar și de parada cailor profesorului Gigel Buth.

” A fost o noapte memorabilă, presărată cu surprize eclatante, cu momente inedite, neobișnuite la o lansare de carte. Cred că intrăm de acum într-o nouă etapă de valorificare a istoriei și literaturii locale și ne bucurăm când constatăm că din ce în ce mai mulți oameni sunt interesați de trecutul locurilor natale. Pentru noi, cultura nu reprezintă un fenomen enclavizat, care se adresează doar câtorva cunoscători, ci devine pe zi ce trece, unul de masă, care contribuie, indubitabil, la educația culturală a sătmărenilor și nu numai. Vă asigurăm că vom mai organiza astfel de evenimente ieșite din comun, în care spectaculosul se armonizează cu actul cultural de cea mai bună calitate” a declarat Robert Laszlo, managerul CJCPCT Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.