Sărbătoare pentru romano- catolici la acest sfârșit de săptămână

În piața din fața Catedralei Romano-Catolice se va celebra hramul diecezan în cinstea Inimii lui Isus – Sfântă liturghie cu procesiune pe 21 iunie.

 

Iezuiții au adus și au răspândit devoțiunea față de Preasfânta Inimă a lui Isus în Dieceza Romano-Catolică de Satu Mare, la cea de a doua stabilire a lor, în 1858. Munca lor și-a adus roadele. Episcopul Meszlényi Gyula, în anul 1888, a oferit întreaga dieceză Preasfintei Inimi. Capela transformată în biserică, Calvaria, a devenit centrul devoțiunii, din momentul în care Boromisza Tibor, la finalul renovării din 1909, a sfințit-o în cinstea Inimii lui Isus. Astfel, la finalul anilor 1800 Catedrala, iar apoi Calvaria a fost locul sărbătoririi Preasfintei Inimi. În anul 1999, episcopul Reizer Pál a readus Sfânta liturghie cu procesiune la Catedrală, mai exact în piața din fața acesteia, unde are loc și în prezent.

 

Astfel, anul acesta conform tradiției, Sfânta liturghie solemnă în limba română va începe de la ora 8 dimineața la biserica Calvaria, avându-l de data aceasta ca prim celebrant pe Vereș Stelian, suplinitorul parohului la biserica Sfântul Mihail din Cluj Napoca. Sfânta liturghie solemnă în limba germană va fi oficiată de la ora 9.30, de Simon Attila, secretar episcopal tot la Calvaria.

Sfânta liturghie cu procesiune va începe de la ora 11 în piața din fața Catedralei. Va fi oficiată de episcopul Eugen Schönberger, iar predica va fi rostită de Dr. Hankovszky Ferenc, vicar episcopal. Enoriașii sunt invitați să ia parte la sfintele liturghii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.