Cum ar putea arata școala din toamnă: clase cu 10-15 elevi, ore de 30 de minute

Conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică, trimise către Ministerul Învățământului, școala se va modifica mult din momentul începerii noului an, pe 14 septembrie. Din toamnă, clasele ar putea fi compuse din maximum 10-15 elevi, elevii să stea patru ore pe zi la școală, iar fiecare oră de curs să dureze cel mult 30 de minute, iar pauzele maximum 20 de minute. În aceste condiții jumătate din elevi ar putea învăța de acasă, online.

Redeschiderea școlilor va avea loc pe 14 septembrie 2020, conform structurii anului școlar 2020-2021, precizează Edupedu.ro.

În timpul orelor de curs, elevii trebuie să păstreze între ei o suprafață de patru metri pătrați, regulă impusă și la examenele de la Evaluarea Națională și de la Bacalaureat.

O altă recomandare este ca una din cele patru ore să se deruleze în fiecare zi în spații deschise (cum ar fi curtea școlii). De asemenea, se interzic experimentele de la orele de științe. Concret, Institutul Național de Sănătate Publică susține că “experimentele la orele de chimie/fizică/biologie care necesită mișcare și/sau interacțiune strânsă între elevi nu trebuie organizate”. Pe lângă asta, “elevii nu se vor muta din clasa de bază în laboratoare“, mai arată recomandările care au statut de obligație, după cum reiese din modul în care sunt formulate și din faptul că toate măsurile date de Ministerul Sănătății prin INSP au avut statut de recomandare, dar au fost de fapt obligații.

Orele de curs vor fi de maximum 30 de minute, iar pauzele de maximum 20 de minute, pentru a avea toți elevii timp să se spele câte 20 de secunde pe mâini, la ieșirea și la intrarea din pauze, se mai arată în documentul citat. Copiii nu vor sta mai mult de patru ore la școală.

Culoarele făcute în această perioadă pentru revenirea la pregătire a elevilor pentru examenele naționale vor rămâne așa cum sunt și la redeschiderea școlilor, în toamnă. Cum de altfel rămân în vigoare toate măsurile luate în prezent, mai puțin purtarea măștilor în interiorul școlii pentru pentru elevi, la cursuri, aceasta nemaifiind obligatorie decât în pauze, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică.

Măștile vor fi obligatorii pentru profesori, dar purtarea acestora în interior pentru elevi nu este recomandată – prevede documentul INSP. Este recomandată, în schimb, purtarea măștilor în pauze pentru elevi.

Sursa: a1.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.