INEDIT. Elevii și dascălii sătmăreni consiliați online de poliție


Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare
prin Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare au inițiat un program online  de prevenire a delincvenței juvenile, a victimizării minorilor și a comportamentelor de risc care s-a desfășurat în perioada 04 mai – 04 iunie a.c..

Având ca deziderat siguranța tinerilor, polițiștii din structura prevenire și specialiștii Centrului Antidrog Satu Mare au abordat ca teme de interes siguranța în mediul online și consumul de substanțe interzise: tutun, alcool și alte droguri. Programul a fost conceput pe două paliere, cu adresabilitate cadrelor didactice și tinerilor, luând forma unor sesiuni informativ – preventive desfășurate în mediul online.

Adaptat contextului actual, au fost organizate 31 de întâlniri, având 462 de beneficiari: elevi din ciclul gimnazial și liceal, cadre didactice, consilieri școlari și mediatori școlari,  din  unitățile școlare sătmărene.

În cadrul întâlnirilor cu elevii, s-a urmărit  transmiterea unor informații aferente domeniului prevenirii victimizării minorilor și a delincvenței juvenile, precum și prevenirea unor comportamente de risc, determinate de consumul unor substanțe interzise, dar și sensibilizarea participanților, transmiterea unor mesaje axate pe siguranța tinerilor.

Cum să facă față anumitor provocări în mediul online, de la cine să ceară ajutor atunci când sunt intimidați, ofensați sau le sunt încălcate drepturile, despre urmările oricărui comportament răutăcios sau agresiv pentru părțile implicate într-o situație de hărțuire în spațiul online – au fost informațiile oferite de către reprezentanții Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității Satu Mare.

Temele abordate de către specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare au fost: mituri cu privire la consumul de tutun, alcool sau alte droguri, avantajele neînceperii consumului respectiv beneficiile renunțării consumului unor astfel de substanțe, cauzele care îi determină pe tineri să consume droguri respectiv alternative sănătoase la consumul de droguri.

Vizând întâlnirile cu profesorii consilieri școlari, cadrele didactice și mediatorii școlari implicați în programul de prevenire s-a urmărit oferirea unor modele practic aplicative de realizare a sesiunilor informativ preventive, precum și a unor materiale (filme tematice, spoturi, prezentări ppt), care să vină în sprijinul lor, în prezentarea informațiilor și a cadrului legislativ care reglementează domeniul prevenirii.

Programul de prevenire în mediul online, având ca scop principal transmiterea unor informații axate pe siguranța tinerilor, vine în continuarea demersurilor realizate de către polițiștii Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare, Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității și a specialiștilor din cadrul Centrului Antidrog Satu Mare, menite a sensibiliza și a transmite mesaje preventive tinerilor și comunității.

În cadrul programului au fost parteneri Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.