De ce ar trebui să folosești un tensiometru?


Tensiometrul este acel aparat care nu lipseste din cabinetele medicilor. N-ar trebui sa lipseasca nici din locuinta ta, cel putin atunci cand stii ca ai anumite probleme medicale si vrei sa iti masori tensiunea arteriala sau pulsul.

De ce ar trebui sa il folosesti? Iata doua motive foarte importante! Iar daca vrei mai multe informatii despre cum sa alegi un tensiometru bun, gasesti in acest articol.

Tensiometrul iti poate spune cand e cazul sa te duci la medic

Atunci cand te duci la medic sa iti puna un diagnostic pentru ca nu te simti bine, acesta foloseste tensiometrul pentru a iti masura tensiunea si pulsul.

Face acest lucru pentru ca in functie de tensiune si puls pot fi eliminate o serie de variabile si il ajuta pe medic sa depisteze mai usor afectiunile.

Ca atare, folosirea ocazionala a tensiometrului te poate scuti de unele drumuri la medic, atunci cand nu e nevoie, si in acelasi timp te poate trimite la doctor atunci cand consideri ca nu e cazul sa o faci desi acest lucru se impune.

Tensiometrul este usor de folosit chiar si de o persoana fara studii medicale

Tensiometrele pot fi atat mecanice cat si digitale. Cele din urma pot fi foarte usor de folosit chiar daca nu ai studii medicale. Trebuie sa ai grija doar sa fie omologate.

Inca te intrebi cum se foloseste un tensiometru? E simplu. Toate instructiunile le gasesti in manualul de utilizare al aparatului.

De exemplu, daca este unul cu manseta, aceasta se pozitioneaza in jurul antebratului si se pompeaza aer in ea pana cand se opreste fluxul sanguin. Ulterior se elibereaza treptat aerul prin valva pentru a se relua fluxul sanguin.

Abia in momentul in care aerul din manseta este eliberat si fluxul sanguin se reia, tensiometrul inregistreaza tensiunea.

Bun, tensiometrul ti-a inregistrat valorile. Pentru a iti da seama daca ai o problema trebuie sa stii care sunt valorile normale si care sunt cele care te trimit obligatoriu la medic.

Iata care sunt valorile normale:

-tensiunea sistolica – intre 100 si 120 mmHg

-tensiunea diastolica – intre 65 si 80 mmHg

Ca atare, o tensiune de 120/80 mmHg este una normala. Prima valoare este tensiunea sistolica, iar cea de-a doua este cea diastolica.

Daca cele doua valori depasesc 140 mmHg, respectiv 90 mmHg, se impune vizita obligatorie la medic pentru diagnostic si pentru a ti se prescrie un tratament.

Nu te panica insa daca tensiometrul iti indica valori prea mari. Repeta masuratorile dupa cateva minute in care nu fumezi, nu bei cafea si stai relaxat. Tensiunea marita e cumva normala daca e doar ocazionala si nu se intinde pe o perioada lunga de timp. Poti avea tensiunea marita din cauza efortului sau chiar a alimentatiei.

Ce se intampla daca o valoare este normala, iar cealalta este in afara limitelor normale? Daca dupa ce repeti masuratorilor, acestea ti le confirma pe cele anterioare, este recomandat sa mergi la medic. E suficient ca doar o valoare sa nu fie normala pentru a iti da seama ca s-ar putea sa ai o problema.

In concluzie, ai suficiente motive pentru care ar trebui sa folosesti un tensiometru. Este foarte usor de folosit si te poate indruma sa mergi la medic inainte de a fi prea tarziu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.