Mesajul PS Timotei de ziua numelui PS Iustin – episcopul Maramureșului și Sătmarului

Mesajul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului adresat Preasfințitului Părinte Episcop Iustin la sărbătoarea Sfântului Iustin Martirul și Filosoful

Preasfinția Voastră,

Preasfințite Părinte Iustin,

Preacuvioși și preacucernici părinți din Permanența Eparhială,

„Iustin filosoful, bărbat sfânt și prieten a lui Dumnezeu, a crezut în Hristos venind dintre samariteni. Fiindcă acest Iustin era samaritean de neam și după ce a crezut în Hristos și a exersat mult în asceză, arătând o viață de virtute, a dat la sfârșit mărturie pentru Hristos învrednicindu-se de o cunună desăvârșită în orașul romanilor pe timpul guvernatorului Rusticus și a Împăratului Adrian”.

Astfel îl descria în secolul al IV-lea Epifanie de Salamina pe ilustrul apologet Iustin, care s-a născut în anul 100 și a primit cunună mucenicească în anul 165 la Roma.

Numele de la Botez și de la călugărie sunt daruri de la Dumnezeu, pentru că Sfinții sunt în primul rând rugători pentru noi, iar în al doilea rând sunt învățători. Ei ne învață prin cuvânt și prin viața lor care este voia lui Dumnezeu pe care noi trebuie să o împlinim. În acest sens, și noi cu multă bucurie duhovnicească ne-am arătat recunoștința față de Dumnezeu, Care este minunat întru Sfinții săi, săvârșind Sfânta Liturghie în comuniune euharistică, mulțumind lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra Preasfinției Voastre. Recunoștința și păzirea poruncilor lui Dumnezeu sunt două atitudini care includ întotdeauna mulțumirea deplină față de El, Părintele luminilor.

Poți să îi spui cuiva că îi mulțumești pentru ceva și apoi să dispari din relația cu el. Adesea se întâmplă între noi oamenii acest lucru, dar când lui Dumnezeu îi arăți prețuire și recunoștință veșnică, Îi și mulțumești, în același timp, neîntrerupt.

Așadar, întreaga noastră viață trebuie să fie o liturghie permanentă. La această permanentizare euharistică și slujire sacerdotală ați fost chemat încă din sânul mamei Preasfinției voastre. În acest sens, Sfântul Apostol Pavel ne grăiește lămurit în Epistola către Evrei capitolul 5, 1-4: „Căci orice arhiereu, fiind luat dintre oameni, este pus pentru oameni, spre cele către Dumnezeu, ca să aducă daruri şi jertfe pentru păcate; El poate să fie îngăduitor cu cei neştiutori şi rătăciţi, de vreme ce şi el este cuprins de slăbiciune. Din această pricină dator este, precum pentru popor, aşa şi pentru sine să jertfească pentru păcate (…) și nimeni nu-şi ia singur cinstea aceasta, ci dacă este chemat de Dumnezeu după cum şi Aaron”.

În lumina celor afirmate de Sfântul Apostol Pavel, vedem în lucrarea apostolească a Preasfinției Voastre această chemare tainică exprimată nu numai de zecile de mii de cuvinte de învățătură rostite de pe amvonul Rohiei, ca tânăr ierodiacon, ieromonah, arhimandrit și apoi arhiereu al Marelui Arhiereu Hristos, ci mai ales credința lucrătoare prin iubire, arătată nouă tuturor, fiilor duhovnicești ai Preasfinției Voastre.

O altă dimensiune existențială a Preasfințitului Iustin, este vocația de ctitor de altare sfinte. Este de ajuns să privim ctitoria de la Rohia și măreața Catedrala Episcopală, închinată lui Dumnezeu cel în Treime Slăvit, din Baia Mare; două chivote sfinte care poartă amprenta chipului interior al Preasfinției Voastre.

Preasfinția Voastră, cunoaștem din istoricul Catedralei noastre dar și din istoria trăită, visul înălțării ei, dar jertfa, osteneala și încercările în mare parte nu le cunoaștem decât Preasfinția Voastră. Această măreață realizare, în vremuri atât de grele, este dovada credinței mărturisitoare de neclintit potrivit cuvântul Evangheliei de la Slujba Tedeumului: „Adevărat zic vouă că oricine va zice acestui munte: Ridică-te şi te aruncă în mare, şi nu se va îndoi în inima lui, ci va crede că ceea ce spune se va face, fi-va lui orice va zice” (Marcu 11, 12).

Mulțumind Preasfintei Treimi pentru darurile revărsate prin Preasfinția Voastră asupra Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, Permanența Eparhială, Adunarea Eparhială, protoierii, preoții, stareții, starețele, monahi și poporul dreptcredincios din Maramureș și Sătmar, îl rugăm pe Sfântul Iustin Martirul și Filosoful să mijlocească în fața lui Dumnezeu să vă hărăzească viață îndelungată, cu multă, plină de împliniri și bucurii multe, mult curaj și ajutor sfânt de la Dumnezeu în depășirea tuturor încercărilor prin care trecem în păzirea unității Duhului în legătură păcii.

Întru mulți și binecuvântați ani!

† Timotei Sătmăreanul,

Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.