Relansarea vieții culturale în Filarmonica de Stat ”Dinu Lipatti”

Filarmonica de Stat ”Dinu Lipatti” a rămas aproape de publicul său meloman chiar și în această perioadă grea. Colectivul filarmonicii a lucrat din greu la diferite programe și proiecte pentru a duce bucuria muzicii clasice în casele melomanilor.

În perioada de carantină am realizat următoarele proiecte:

1. STAGIUNE ONLINE

În cadrul acestui proiect am promovat evenimentele virtuale pe pagina de Facebook a filarmonicii, am difuzat concerte online în fiecare joi din arhiva filarmonicii, concerte în direct cu soliștii filarmonicii, mesaje video de la artiștii instrumentiști ai filarmonicii interpetând diferite piese, studii; mesaje video pentru public de la dirijori, soliști programați în stagiunea 2019-2020 ale căror concerte au fost anulate, astfel exprimându-ne părerea de rău pentru anularea acestora.

2. MINUTE EDUCATIVE

Am creat o relație de parteneriat cu Asociația ”Copiii de cristal sunt cheia sufletului” și cu DGAPSC.

Asociația ”Copiii de cristal sunt cheia sufletului” are ca misiune integrarea copiiilor defavorizați în societate prin crearea atelierelor de ucenicie organizate cu ajutorul companiilor care se implică în proiect. În urma cursurilor de ucenicie, copiii defavorizați vor putea profesa la firmele de la care au învățat în perioada de ucenicie fiind și familiarizați cu domeniul învățat.

În cadrul acestui proiect artiștii instrumentiști din cadrul filarmonicii au susținut ore online prin filmulețe educative pentru copiii din centru, astfel ei au putut explora felul în care muzica poate evoca imagini și s-au familiarizat cu sunetul mai multor instrumente. Formatul acestor ore, care încerca să includă și elemente activ-participative, a permis o îmbinare a valorii cultural-educative cu cea de amuzament, apropiind copiii în mod atractiv de muzica clasică.

3. #STAIACASĂ

În cadrul acestui program am realizat studiu individual zilnic la domiciliu. Artiștii filarmonicii s-au ocupat de pregătirea repertoriului stagiunii 2019-2020/ 2020- 2021 în funcție de ceea ce am reușit să programăm în prealabil.

4. KÖLTÉSZETÜNK (ONLINE) ÜNNEPE

Am realizat o coproducție în cadrul proiectulului ”Költészetünk (Online) Ünnepe” în colaborare cu Teatrul de Nord Satu Mare. În cadrul acestui proiect artiști din instituția noastră împreună cu alți artiști au interpretat poezia ”Noaptea” de Radnóti Miklós după prelucrarea ansamblului Kaláka

5. CONCERT ACASĂ

Un proiect cu artiștii instituției, interpretând Mica Serenadă (Eine kleine Nachtmusik) de Wolfgang Amadeus Mozart și alte piese cunoscute.

Considerăm de o importanță majoră necesitatea asigurării în continuare, după încetarea stării de urgență, a unei protecții adecvate împotriva îmbolnăvirii cu Covid-19, dar în același timp simțim nevoia pentru revenirea vieții culturale, în etape, la situația de normalitate. Astfel am dezvoltat un plan de idei și strategii pentru a desfășura evenimente în maximă siguranță în perioada stării de alertă.

Planul de activități pentru perioada următoare:

1. MUZICĂ SACRĂ

Dorim să realizăm parteneriate cu bisericile din Satu Mare pentru promovarea și derularea evenimentelor. Acest proiect constă în susținerea unor mini concerte în curtea bisericilor din oraș, susținute înainte sau după slujbă, respectând limita de distanțare și de prevenire a răspândirii virusului Covid-19. Cu acest program dorim să integrăm muzica sacră în viața societății și să îi aducem mai aproape de muzica clasică sacră.

2. MINUTE EDUCATIVE

Continuarea parteneriatului cu Asociația ”Copiii de cristal sunt cheia sufletului” și cu DGAPSC în cadrul căruia artiști instrumentiști din cadrul filarmonicii susțin ore online prin filmulețe educative pentru copiii din centru încercând să îi apropiem copiii în mod atractiv de muzica clasică.

3. CONCERTE ÎN AER LIBER

Dorim să realizăm parteneriate cu instituții culturale din Satu Mare pentru

promovarea și derularea evenimentelor:

– Mini concerte în aer liber unde numărul participanților la eveniment va fi

controlată; se va limita numărul de participanți și contactul dintre ei:

• Mini concerte în curtea Muzeului Județean Satu Mare, cu participare limitată.

• Concerte în Cetatea din Ardud, unde spațiul este închis și se poate limita

numărul de persoane prezente, cu repertoriu specific locului.

• Concerte în Castelul din Carei, cu participare limitată, cu formații, cu

repertoriu specific locului și distribuției orchestrei.

4. STAGIUNE ONLINE

Acest proiect constă în:

– Înregistrări la locul evenimentelor și difuzarea acestora în mediul online pentru

a duce bucuria și emoția concertelor în casa publicul nostru de acasă și pentru a

compensa lipsa noastră de pe scenă.

– Difuzarea, în continuare a concertelor din arhivă, în fiecare săptămână.

– Promovarea evenimentelor pe pagina de Facebook a filarmonicii.

– Difuzarea concertelor în direct cu soliștii filarmonicii.

– Difuzarea mesajelor video de la artiștii instrumentiști ai filarmonicii interpetând

diferite piese, studii.

– Mesaje video pentru public de la dirijori și soliști importanți pe plan național,

programați în stagiunea 2019-2020 ale căror concerte au fost anulate, astfel exprimându-ne părerea de rău pentru anularea acestora.

5. MATINEU MUZEAL MUZICAL

Parteneriat cu Muzeul Județean Satu Mare și Consiliul Județean Satu Mare în cadrul căruia vom susține mini concerte săptămânale la sediul muzeului susținute de artiștii filarmonicii în formații mici sau individual.

6. #STAIACASĂ

În cadrul acestui proiect dorim să realizăm:

– Repetiții pe compartimente, în grupuri restrânse respectând măsurile de

siguranță.

– Pregătirea repertoriului stagiunii 2019-2020/ 2020-2021 în funcție de situația

prezentă pentru angajații care aparțin grupurilor vulnerabile (persoane cu boli cronice, persoane cu vârstă peste 65 ani) pentru a fi protejați. Ei nu trebuie să participe în această etapă la repetiții, mini concerte dacă nu doresc acest lucru.

Ne dorim ca această revenire la normalitate să se realizeze în condiții de maximă siguranță atât pentru noi, colectivul filarmonicii, cât și pentru publicul nostru drag. Dorim ca această revenire să fie tratată cu responsabilitate și respect de ambele părți, și să reprezinte o sursă de bucurie și de împlinire pentru toți. Sperăm să ne revedem în curând pentru a satisface publicul nostru.

Vă invităm să vizitați miercuri, 27 mai 2020 de la ora 12:00 Muzeul Județean Satu Mare, unde îi puteți asculta pe artiștii filarmonicii noastre în cadrul proiectului Matineu Muzeal Muzical, într-un ambient muzical special.

sursa: Filarmonica Satu Mare

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.