Două focare de Pestă Porcină Africană în județ la porcul domestic și sute de mistreți testați pozitiv

Inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare au realizat, în perioada sus menționată, 135 acțiuni de control. Verificările au vizat : exploatații profesionale și non profesionale de animale, farmacii veterinare, CSVA Concesionate,  asociații și fonduri de vânătoare, trafic rutier.

În această perioadă, conform noului program de activitate stabilit, au fost verificate următoarele aspecte: condițiile de biosecuritate, zooigienă și de bunăstare a animalelor, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante, dezinsectante și raticide.

Din cei 253 de mistreți găsiți morți în 24 Fonduri de Vânătoare –  un număr de 199 capete au fost pozitivi și un număr de 54 negativi, iar din cei 2270 mistreți împușcați în 49 Fonduri de Vânătoare,  un număr de 71 de mistreți au fost declarați pozitivi și un număr de 2199 capete mistreți negativi, în urma examenelor de laborator. La această oră, în județul Satu – Mare, există două focare de Pestă Porcină Africană, la porcul domestic, în două exploatație non profesională din localitățile Bixad și Ardud Vii. Au fost luate toate măsurile legale, pentru a preîntâmpina difuzarea bolii, în alte localități din județul nostru.

Pentru deficiențele semnalate în timpul controalelor au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2.800 lei – reprezentând 2 amenzi contravenționale – 1 amendă contravențională în valoare de 1.600 lei, – 1 crescător de suine, dintr-o exploatație non profesională, – pentru neanunțarea imediată a medicului veterinar, despre suspiciunea sau apariția unei boli transmisibile la animale, – 1 amendă contravențională în valoare de 1.200 lei – 1 crescător de suine, dintr-o exploatație non profesională, – pentru cumpărarea de suine, fără documentele prevăzute de legislația sanitară veterinară. În urma efectuării anchetei epizootologice s-a dispus confiscarea și incinerarea uni număr de 107 capete suine în valoare de 105.000 lei, într-o unitate de ecarisare a teritoriului autorizată sanitar veterinar.                                                                                                                              

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.