50 de ani de la cea mai mare catastrofă naturală din județul nostru- Inundațiile din 1970 (GALERIE FOTO)

Inundațiile din 14 mai 1970 reprezintă cea mai mare calamitate naturală abătută asupra județului nostru. Râul Someș a curmat 56 de vieți omenești, a ucis peste 20.000 de animale, a distrus peste 4.000 de case, a afectat peste 28.000 de imobile și a inundat 120.000 hectare de teren.

Alte mii de sătmăreni şi-au pierdut agoniseala, după ce apele învolburate au acoperit o treime din judeţ şi mai bine de jumătate din oraşul Satu Mare. Pierderile suferite de populaţie au fost estimate de autorităţile de atunci la 259 de milioane de lei.

În cartierul 14 Mai, care poartă numele zilei marii tragedii, apele au atins cota de 2 metri. Circulația rutieră și feroviară au fost întrerupte, orașul a fost izolat complet de restul țării.

Potrivit lucrării ”Epopee pe Someş“, în industrie pierderile au fost de 77 de milioane de lei, la care se adaugă 6,4 milioane de lei pierduţi în construcţii, 6,2 milioane de lei în transporturi şi peste 64 de milioane prin oprirea activităţilor de producţie.

Ziua în care râul Someş a pus stăpânire pe judeţul nostru a reprezentat și ziua în care a renăscut și solidaritatea sătmărenilor prin puterea de care au dat dovadă pentru a reconstrui orașul, solidaritate care ne apropie în toate momentele grele, cum sunt cele pe care le traversăm în prezent.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.