Tânăr amendat pentru că a raportat încălcarea ordonanțelor la 112. Ce spune Poliția!

În urma informațiilor apărute în spațiul public prin care se arată faptul că un cetățean din comuna Supur ar fi fost sancționat contravențional întrucât ar fi raportat poliției încălcări ale ordonanțelor militare, vă comunicăm următoarele:

La data de 20 aprilie a.c., un cetățean, de 21 de ani, din localitatea Supur, a apelat de mai multe ori SNUAU 112, la intervale scurte de timp, pentru a sesiza faptul că în localitate sunt persoane care nu respectă ordonanțele militare, fără a indica locația exactă a acestora și modalitatea în care nu le respectă.

În urma sesizării primite polițiștii din cadrul Secției Poliție Rurală Tășnad au efectuat verificări, ocazie cu care nu au identificat persoane din categoria celor semnalate în sesizare.

De asemenea, au procedat la identificarea persoanei apelante ocazie cu care au constatat faptul că acesta oferise dispecerului 112 date false privind identitatea lui și se afla într-o vădită stare de ebrietate.

Având în vedere cele constatate polițiștii au procedat la sancționarea contravențională a tânărului întrucât a apelat numărul unic de apeluri de urgență 112, de mai multe ori, fără a avea un motiv justificat.

Reamintim cetățenilor faptul că în sensul legii, alertarea falsă este utilizarea intenționată a numărului 112 pentru determinarea alarmării sau intervenției agențiilor specializate de intervenție (structurile autorităților administrației publice, care au rolul de intervenție imediată pentru soluționarea urgențelor în domeniile ambulanței, serviciilor mobile de urgență, reanimare și descarcerare – S.M.U.R.D., poliției, jandarmeriei, serviciilor publice profesioniste și voluntare pentru situații de urgență, inclusiv S.M.U.R.D., contra terorismului, precum și alte structuri) în mod nejustificat.

Sancțiunile au fost stabilite prin Ordonanța de Urgență nr. 62 din 27 august 2019, pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență și pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice.

Actul normativ a fost adoptat având în vedere necesitatea creșterii eficienței gestionării apelurilor de urgență prin reducerea incidenței apelurilor abuzive, care ar putea periclita viața, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.

Numărul de urgență 112 este gratuit și poate fi apelat din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.