Ioana Bran: am votat azi amânarea de la plata chiriei pe perioada stării de urgență

“Am votat azi în Camera Deputaților mai multe proiecte de lege, dar vreau să mă refer la unul pe care îl consider important pentru aceste zile de criză: amânarea de la plata chiriei pe perioada stării de urgență pentru firme și persoane fizice. Statul trebuie să susțină economia, iar acest proiect de lege își propune să acorde o marjă de timp celor care nu mai au resurse din cauza crizei provocate de pandemie.

Conform proiectului, firmele și practicanții profesiilor liberale care și-au întrerupt activitatea sau veniturile acestora au scăzut cu cel puțin 15% în luna martie 2020 față de media ultimului an calendaristic, pot cere amânarea plății chiriei sediilor sau punctelor de lucru. Fără dobânzi și fără penalități. De aceeași înlesnire se bucură și persoanele fizice pentru locuințele închiriate. Plafonul pentru care se acordă aceste facilități este de 10.000 de lei pentru firme și de 2.000 de lei pentru persoane fizice.

Chiriile vor fi plătite de instituțiile fiscale teritoriale după ce chiriașii vor depune o serie de acte justificative. După revenirea la normal, chiriașii vor plăti contravaloarea chiriilor amânate în rate egale.

În cadrul aceluiași proiect, am stabilit ca proprietarii spațiilor comerciale sau ai locuințelor închiriate să nu mai plătească taxe și impozite pe aceste tranzacții dacă reduc prețul chiriei cu cel puțin 30%.

Facilitățile se aplică pentru toată perioada stării de urgență, precum și pentru luna următoare celei în care a încetat starea de urgență.

Proiectul a fost susținut de toate partidele – PSD, PMP, UDMR și USR – cu excepția PNL. Au votat pentru 220 de deputați, 7 s-au abținut, iar 77 au fost împotrivă. Ca de obicei, PNL a preferat să voteze împotriva unor măsuri care ajută firmele românești și cetățenii să treacă mai ușor de această perioadă.

PS – după cum știți, Senatul a respins proiectul autonomiei Ținutul Secuiesc. Nimeni nu a „vândut” Ardealul. Dar era nevoie de un astfel de scandal ca să se acopere faptul că guvernul PNL refuză să ia orice fel de măsură favorabilă românilor și capitalului românesc.” a declarat în acestă seară deputatul sătmărean Ioana Bran.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.