Şcolile, universităţile şi grădiniţele nu se vor redeschide anul acesta. Vezi declarațiile Presedintelul Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni, 27 Aprilie, că elevii nu se vor mai întoarce fizic la cursuri.

Şcolile, grădiniţele şi universităţile nu se vor redeschide în acest an şcolar.

Anul şcolar se va termina pe 12 iunie.

Iată cele mai inportante declarații ale Președintelui Klaus Iohannis:

– Tocmai am finalizat o intalnire cu premierul Orban si mai multi ministri. Am evaluat cateva teme foarte importante. Prima tema scolile. In momentul de fata activitatea fizica la scoli e suspendata pe durata starii de urgenta. Am evaluat cum putem sa continuam. Trebuie sa fim foarte consteinti de faptul ca epidemia nu s-a terminat. Aud de la multi ca e cazul sa ne relaxam. Din pacat nu e asa. Am avut peste 400 de noi cazuri de persoane infectate. Avem astazi peste 300. Nu putem vorbi despre o relaxare a acestei epidemii. Trebuie sa tinem cont de cateva lucruri. 

– Faptul ca elevii s-ar duce la scoala ar implica doua riscuri mari.

Exista riscul major ca elevul sa duca boala la scoala si de la scoala acasa. Am dorim sa stim si ce fac alte tari. Deja sunt o serie de tari din UE care nu mai doresc sa redeschida scolile. Am dorit sa aflam acolo unde s-au deschis scolile. Avem un exemplu din Franta. Experimentul nu a decurs foarte bine. Zeci de elevi au fost testati pozitiv. 

– S-a decis ca in acest an scolar sa nu se deschida scolile. Nu se va mai intoarce elevul fizic la cursuri. Anul scolar. se va inchieia pe 12 iunie. Elevii vor avea mediile incheiate cu notele pe care le au acum. In cazuri exceptionale se mai poate face o evaluare. Scolile se vor redeschide in septembrie cand incepe noul an scolar. 

– Elevii din clasele terminale vor putea reveni la scoala dupa 2 iunie pentru a se pregati pentru examenele nationale. Normele de distantare pot fi respectate. Vor fi maximum 10 elevi intr-o sala de clasa. Examenele nationale se vor organiza asa cum au fost ele planificate, insa cu respectarea unor reguli foarte stricte de distantare. Se vor face dezinfectii regulate, se va masura temperatura. 

– Nu se deschid scolile, universitatile. Se continua invatamantul ala distanta. Anul scolar se va incheia cu mediile incheiate. Evitam riscuri majore. Gnaditi-va ca nu ar fi posibil in scoli sa se respecte distantarea intre elevi. S-a renuntat la ideea redeschiderii scolii. O a doua tema se refera la persoanele peste 65 de ani care pot iesi la anumite ore. Avand in vedere ca vremea se incalzeste incepand de azi tot prin oug se va schimba acest interval. Vor avea la dispozitie 2 interlave dimineata 7-11 si seara de la 19 pana la 22 cand vor putea sa iasa din casa. 

– A treia tema sa refera la un ajutor pentru cetatenii Republicii Moldova. O echipa de medici se va deplasa spre Republica Moldova pentru a ajuta sa faca fata mai bine acestei epidemii. Vom trimite masti, materiale sanitare si medicamente din rezerva noastra in Republica Moldova pentru a ajuta cetatenii de acolo.

Sursa: Mediafax

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.