Regulii oficiale referitoare la creșterea porcilor în gospodărie

ANSVSA nu interzice și nu limitează creșterea porcilor în gospodăriile populației din România.

– Se vor aplica și respecta toate măsurile de biosecuritate în exploatațiile comerciale cât și în cele non profesionale. Acestea fiind reprezentate de, împrejmuirea totală a exploatației, asigurarea unui dezinfector rutier și pietonal, vestiar filtru, echipament de protecție obligatoriu, respectarea condițiilor privind angajarea personalului muncitor și circulația personalului în exploatații, angajații permanenți, cu carnete de sănătate, vizate la zi, cu interdicția de a crește porci la domiciliu sau în altă locație, fără a intra în contact cu alți porci domestici sau mistreți, accesul vizitatorilor se va face doar în cazuri fortuite și numai cu respectarea regimului de filtru.

– Suinele domestice din exploatațiile non profesionale, trebuie ținute obligatoriu numai în spații închise, iar acestea nu vor fi hrănite cu resturi alimentare provenite din mâncarea gătită în familie.

– Se va evita contactul suinelor domestice cu porcii mistreți. Scroafele / vierii nu vor fi scoase / scoși din exploatație, în scopul montei cu alte suine provenite din alte exploatații.

– Reamintim crescătorilor și deținătorilor de suine, că în cazul apariției unui nou focar de pestă porcină africana, porcii se ucid, numai în exploatația unde există focarul de boală.

– Se vor aplica măsuri de igienă/ biosecuritate corespunzătoare, reprezentate și de schimbarea hainelor si încălțămintei, cu care s-au efectuat deplasări de către persoane autorizate în fondurile de vânătoare, aceste măsuri fiind aplicate și tuturor persoanelor participante, care intră în contact cu porcii mistreți, pentru a reduce riscul de difuzare a virusului pestei porcine africane;

– Reamintim, și pe această cale, că toți crescătorii de suine, proprietari de exploatații profesionale, cât și de exploatații non profesionale, au obligația ca la orice suspiciune de boală sau îmbolnăvire la porci, să fie anunțat imediat medicul veterinar concesionar, medicul veterinar oficial, precum și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu – Mare.

– Atenționăm crescătorii de suine, că în urma sacrificărilor de porci pentru consum propriu / familial, aceștia au obligația de a anunța imediat medicul veterinar din localitatea de domiciliu, în vederea efectuării unui examen ante mortem al porcului viu și post mortem a carcasei , precum și pentru a recolta probe pentru examene specifice de laborator.

– Principala sursă incriminată în transmiterea PPA o reprezintă mediul silvatic reprezentat de mistreți, care cel mai adesea vin în contact direct cu suinele domestice crescute la stâne, cantoane silvice și exploatații non profesionale aflate la liziera pădurilor.

– DSVSA Satu-Mare solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse și întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.

– În același timp rugăm toți cetățenii județului Satu Mare să anunțe imediat la DSVSA Satu Mare și /sau Inspectoratul Județean de Poliție, comerțul ilicit cu porci vii / purcei, păsări vii, carne sau produse din carne, efectuate cu și din autovehicule, indiferent de numerele de înmatriculare ale acestora.

– D.S.V.S.A. Satu – Mare, roagă cititori publicațiilor sătmărene, să consulte și pagina de internet a A.N.S.V.S.A – ului., care vine cu recomandări precise pentru a preveni răspândirea COVID – 19, la :

– Operatorii din industria alimentară, pentru a preveni răspândirea COVID – 19.

– Recomandări pentru consumatori, pentru a preveni răspândirea COVID – 19.

– Recomandări pentru fermieri.

– Recomandării pentru transportatorii de animale.

– Recomandări pentru adăposturile destinate cazării câinilor fără stăpân, grădini zoologice, delfinarii, acvarii, alte unități în care sunt cazate animale.

A.N.S.V.S.A, actualizează aceste informații pentru public, în funcție de evoluția cazurilor de boală respiratorie, cauzate de COVID – 19 ,( CORONAVIRUS) , la nivel național.

Pentru orice fel de sesizare, reclamație în domeniul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentului, vă rugăm să apelați CALL CENTER, la numărul de telefon 0800826787 sau DSVSA SATU – MARE – 0261715956, 0760789016.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.