Un fond de vânătoare din județ amendat cu 10.000 de lei

Rezultatele controalelor inspectorilor DSVSA Satu Mare în perioada 03.04.2020 – 09.04.2020, în domeniul controlului oficial al sănătății animale  

Inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare au realizat, în perioada sus menționată, 44 acțiuni de control. Verificările au vizat : exploatații profesionale și non profesionale de animale, farmacii veterinare, CSVA Concesionate,  asociații și fonduri de vânătoare, trafic rutier.

În această perioadă, conform noului program de activitate stabilit, au fost verificate următoarele aspecte: condițiile de biosecuritate, zooigienă și de bunăstare a animalelor, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante, dezinsectante și raticide.

Atenționăm toți crescătorii de păsări să – și țină păsările de curte închise, în adăposturi curate, să le asigure hrană și apă la discreție până la finalizarea ciclului de migrare, a păsărilor migratoare. Orice mortalitate, la porcii domestici sau la păsările de curte, va fi anunțată imediat medicului veterinar concesionar, medicului veterinar oficial, primăriei locale, sau la DSVSA Satu – Mare, telefon permanență – 0261715956 sau 0760789016.

În urma deficiențelor constatate, au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale, reprezentând – 2 amenzi contravenționale în valoare totală de 11.200 lei din care -1 amendă contravențională în valoare de – 10.000 lei – 1 Fond de Vânătoare, Foieni și 1 persoană fizică, din Berea, – pentru punerea în consum a cărnii de vânat fără expertiză sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor și fără documente sanitare veterinare și 2 avertismente – 2 crescători particulari din localitățile Botiz și Crucișor – pentru nedeclararea în termenul legal a animalelor nou achiziționate.

Din cei 236 de mistreți găsiți morți în 21 Fonduri de Vânătoare –  un număr de 182 capete au fost pozitivi, iar din cei 2259 mistreți împușcați în 49 Fonduri de Vânătoare,  un număr de 69 de mistreți au fost declarați pozitivi, în urma examenelor de laborator. La această oră, în județul Satu – Mare, există un focar de Pestă Porcină Africană, la porcul domestic, într-o exploatație non profesională din localitatea Bixad. Au fost luate toate măsurile legale, pentru a preîntâmpina reapariția bolii, în alte localități din județul nostru.        

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.