Cosilierii PSD îi cer primarului Kereskeny să nu ia creditul de 32.000.000 euro

Grupul consilierilor PSD din Consiliul Municipal Satu Mare solicită primarului Kereskenyi să nu contracteze creditul de 32 milioane de euro pentru investiții. Suntem în stare de urgență, Primăria Satu Mare și Consiliul Județean să facă o prioritate din sănătatea și securitatea cetățenilor și să doteze spitalele!

📍Întrucât la aceasta dată, 25.03.2020, este declarată stare de urgență, ținând seama de ultimele evoluții în viața economică și socială, luând în calcul declarațiile și previziunile făcute de către autoritățile naționale și internaționale și ținând seama că în această perioadă cel mai bun ajutor pe care îl putem da atât ca și persoane fizice cât și ca reprezentanți ai autorității locale este de a veni în sprijinul semenilor noștri, considerăm că nu este o prioritate în acest moment contractarea unui credit de către Primăria Municipiului Satu Mare, în condițiile în care ne aflăm într-o situație de urgență care va genera automat niște cheltuieli.

📍 În acest sens, cerem Primarului municipiului Satu Mare să scoată de pe ordinea de zi a ședinței ordinare de mâine proiectul de hotărâre privind aprobarea contractării unei/unor finanțări rambursabile interne/externe în valoare de maxim 153.563.728,81 lei , în vederea realizării unor obiective de investiții de interes local/refinanțarea datoriei publice locale.

Având în vedere situația națională și internaționala actuală și preconizând o viitoare criză economică majoră, credem că îndatorarea municipiului Satu Mare nu este oportună în acest moment.

📍 Întrucât suma maximă a împrumutului este foarte mare (aproximativ 32.000.000 EURO) , la fel și perioada de rambursare de 15 ani, considerăm că acest proiect de hotărâre care este pe ordinea de zi a Consiliului Local de mâine, 26.03.2020, este de interes public special astfel că pentru adoptarea sa trebuiesc respectate prevederile art.7 din Legea 52/2003 republicată privind transparența decizională în administrația publică. Este foarte important ca implicațiile cetățenilor în astfel de decizii să se facă conform legii în vigoare!

📍 Menționăm că fiecare decizie de asemenea anvergură este de mare responsabilitate, cu atât mai mult în aceasta perioadă. În funcție de aceste decizii se poate asigura sau nu sănătatea și securitatea sătmărenilor. De aceea facem apel atât la executivul primariei cât și la toți membrii Consiliului Local de a analiza această oportunitate mai mult ca niciodată.

Rugăm pe această cale întreaga conducere a Municipiului și a Județului Satu Mare să facă o prioritate din sănătatea și securitatea cetățenilor și nu din contractarea unor credite. Prin urmare, solicităm executivului și celor în măsura să facă toate eforturile necesare pentru achiziția de halate, combinezoane, măști și alte materiale de protecție necesare atât pentru cadrele medicale cât și pentru cetățenii sătmăreni, să asigure achiziționarea (evident și cu ajutorul Consiliului Județean) mai multor aparate de ventilație și alte aparate necesare în spitalele noastre. De asemenea, le solicităm să asigure cadrelor medicale cele mai bune condiții posibile pentru tratarea pacienților și pentru a-i face cât mai puțin vulnerabili. De asemenea, ar fi indicat să găseasca soluții pentru a gestiona problemele complexe din Centrele de îngrijire pentru vârstnici și pentru persoanele vulnerabile în aceste momente.

📍 Propunem scoaterea de pe ordinea de zi sau amânarea acestui proiect până la momentul în care starea de urgentă va înceta. Considerăm că resursele financiare trebuie folosite cumpătat astfel încât să prevenim pericolul!

Grupul consilierilor PSD din Consiliul Municipal Satu Mare

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.