Pesta porcină din Șieu și Săbișa pune în pericol județul Satu Mare

Inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare au realizat, în perioada 06.01-10.01, 52 acțiuni de control în domeniul controlului oficial al sănătății animale . Verificările au vizat : exploatații profesionale și non profesionale de animale, asociații și fonduri de vânătoare.

În cadrul acțiunilor tematice, au fost verificate următoarele aspecte: condițiile de biosecuritate, zooigienă și de bunăstare a animalelor, existența documentelor de înregistrare și de mișcare a animalelor, identificarea animalelor indiferent de specie, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante și dezinsectante.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratul de Poliție Județean Satu – Mare, Inspectoratul de Jandarmi Județean, Poliția de Frontieră Română, a intensificat programul de verificare în trafic, pentru prevenirea și sancționarea comerțului și transporturilor ilegale cu animale vii, produse alimentare și pentru prevenirea difuzării pestei porcine africane în județ, după apariția și declararea focarelor de Pestă Porcină Africană la porci domestici din localitățile Șieu și Săbișa din județul Maramureș.

În cursul anului 2019 au fost stinse 55 focare de Pestă Porcină Africană în județul Satu – Mare, în 21 de localități unde au murit un număr de 71 capete suine și au fost ucise un număr de 370 capete suine domestice. Din cei 156 de mistreți găsiți morți în 17 Fonduri de Vânătoare –  un număr de 117 capete au fost pozitivi, iar din cei 1909 mistreți împușcați în 45 Fonduri de Vânătoare,  un număr de 54 de mistreți au fost declarați pozitivi, în urma examenelor de laborator. La această oră în județul Satu -Mare, nu mai există nici un focar de Pestă Porcină Africană, la porcul domestic. Au fost luate toate măsurile legale, pentru a preîntâmpina reapariția bolii, în județul nostru.            

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.