Ioana Bran: AȘA NU!

Deputatul sătmărean Ioana Bran a reacționat azi la adoptarea în premieră în ultimii 30 de ani a bugetului pentru anul viitor de către guvernul Orban prin asumarea răspunderii.

“Am asistat astăzi la o zi tristă pentru democrația noastră! Niciodată în cei 30 de ani de la Revoluție bugetul de stat nu a fost adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului! În nicio țară europeană bugetul de stat nu a fost adoptat prin această formulă de abuz asupra democrației.

Asumarea răspunderii guvernului este o procedură care nu permite dezbateri asupra legii. Singurele forme de atac împotriva acestei proceduri sunt moțiunea de cenzură sau o decizie în cazul sesizării Curții Constituționale.

Este inacceptabil modul de lucru al cabinetului Orban! Este de necrezut că, înainte de a prezenta bugetul, liberalii au cerut pauză. Oare de ce? Mai aveau nevoie de un OK pe forma finală? Dar dacă membrii guvernului erau toți în Parlament, de la cine mai așteptau aprobare? Și cum? Prin telefon? Că ministrul de finanțe a stat mult timp cu aparatul lipit de ureche…

De ce să ocolești Parlamentul? Timp era suficient. Ca membru al Comisiei de buget, finanțe din Camera Deputaților, știu că bugetul se putea discuta în comisii, se puteau aduce amendamente și se putea vota înainte de sfârșitul anului. În anii trecuți am lucrat zi și noapte și am reușit. Anul trecut, președintele Iohannis a fost cel care a întârziat nepermis de mult promulgarea bugetului. Explicațiile premierului Ludovic Orban sunt penibile… Ca și discursul său de susținere a legii bugetului, în care nu spune nimic concret.

Pentru că nu este un guvern rezultat prin vot, ci printr-o moțiune de cenzură sprijinită de parlamentari care și-au schimbat brusc opțiunile și de un președinte aflat atunci în campanie electorală, premierul s-a temut probabil că nu va avea majoritate. Dar trebuia să se gândească la acest lucru atunci când a atacat fotoliul din Palatul Victoria. Trebuia să se îngrijească să discute bugetul cu toți parlamentarii, să dezbată legea și amendamentele, să convingă că știe ce are de făcut.

Bugetul României este rezultatul unui demers care nu are nimic de-a face cu democrația. „Asta e!”, a spus Ludovic Orban la finalul discursului pe bugetul asigurărilor sociale. Nu putem permite angajarea țării într-un proiect fundamental pentru că „asta e”… Astăzi s-a scris o pagină de istorie care trebuie etichetată ferm – AȘA NU!” a spus Bran.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.