Inedit! Elevi de liceu și gimnaziu corespondează prin scrisori, în limba latină și greaca veche, cu copii de aceeași vârstă din alte țări europene

Elevii din țara noastră participă, în acest an, la cea de-a treia ediție a proiectului școlar internațional „Epistulae”.

Aceasta a demarat în luna septembrie, prin eforturile asociației „Arrète ton char”, care întrunește profesorii de limbi clasice și civilizații antice din Franța.

Proiectul le propune elevilor de gimnaziu și de liceu să redacteze scrisori în limba latină și să le expedieze unor corespondenți de aceeași vârstă și situați la același nivel de studiu. De fapt, anul acesta aduce pentru clasiciștii începători și o secțiune de limba elină ( i.e. greacă veche).

Cam 20.000 de epistulae, peste 1500 de επιστολαί vor călători din și către Europa. Începutul timid de acum doi ani, scrisoarea lui Cristian S., de la Colegiul Național „Doamna Stanca”, a fost unul de bun augur: în anul acesta, 40 de elevi de la Colegiul Național „Ioan Slavici”, 20 fiind începători în studiul limbii latine, s-au arătat dornici să își încerce condeiul și creativitatea compunându-le scrisori colegilor lor din Franța, Elveția și Réunion. Urările lor au pornit deja la drum. Colegii lor de peste mări și țări vor fi scriind și ei, căci profesorii lor mi-au descris nerăbdarea și emoția helveților de a primi scrisori din Dacia.

Coordonatorul activităților epistolare este prof. Cristina Horotan, iar de îndrumarea elevilor la nivel gimnazial s-a ocupat prof. Daniela Boghian.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.