Angiograful care a salvat peste 900 de vieți

După un început sinuos, angiograful de la spitalul sătmărean, operat de o echipă de specialiști 6/7 zile a dus la salvarea a peste 900 de persoane care suferă de boli cardiovasculare. 

Sătmărenii, și nu numai, nu mai sunt nevoiți să aleagă pentru proceduri moderne, centre de tradiție în domeniul Cardiologiei Intervențională din Cluj Napoca, Tg. Mureș, Oradea, Timișoara etc, ci se pot trata ”acasă”. 

S-au făcut eforturi considerabile pentru aducerea, amplasarea și echiparea unui angiograf care să funcționeze în condiții cu totul speciale, pentru efectuarea procedurilor de Cardiologie Intervențională, care s-au reluat în 2018 după o pauză de aproximativ doi ani, desfășurându-se fără întreruperi până în acest moment, prin asigurarea continuității resursei umane și a materialelor consumabile.

Până în acest moment s-au efectuat în sala de cateterism, intervenții angiografice, atât pentru urgențe majore cum ar fi infarctul miocardic acut, cât și pentru cazuri programate. Patologia acoperită este una diversă și cuprinde în primul rând pacienții cu cardiopatie ischemică (angină, sindroame coronariene acute) dar și pacienți cu valvulopatii, cu arteriopatii cronice, cât și critice de membre inferioare, pacienți cu hipertensiune renovasculară etc.

În prezent aceste servicii medicale sunt posibile prin asigurarea resursei umane: doi medici specializați în Cardiologie Intervențională, medicii din Secția Cardiologie, asistentele de la sala de cateterism, resursa logistică reprezentată de consumabile și mentenanța prin sprijinul și totala implicare a Spitalului Județean Satu Mare și a Consiliului Județean Satu Mare.

Orașul și județul Satu Mare au făcut un pas uriaș în acest domeniu prin implementarea și furnizarea de servicii medicale de Cardiologie Intervențională de înaltă specializare și complexitate, 6 zile din 7, alăturându-se celorlalte centre de tradiție în acest domeniu. Beneficiul este unul major și este pe mai multe planuri. Vine în primul rând în sprijinul pacientului care beneficiază ”acasă” de tratament cardiovascular modern, în sprijinul Secției de Cardiologie prin rezolvarea locală a cazuisticii respective, al spitalului prin creșterea gradului complexității serviciilor medicale acoperite fără să mai fie un spital satelit ci un spital complet independent din acest punct de vedere, precum și din punct de vedere al cercetării patologice și a rezultatelor obținute.

Bolile cardiovasculare ocupă primul loc ca mortalitate în România, urmate de cancer. Satu Mare ocupă, din păcate, un loc fruntaș în ce privește incidența și prevalența bolilor cardiovasculare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.