Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA 

Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA se celebrează la 1 decembrie începând din 1988, ca oportunitate a oamenilor de pretutindeni de a se uni în lupta împotriva infecţiei cu virusul HIV, de a oferi suport celor diagnosticaţi cu această infecţie şi de a comemora pe cei care au decedat din cauza bolilor asociate cu SIDA. Infecţia HIV este practic fără simptome, de multe ori este descoperită la întâmplare, şi abia în ultima fază, SIDA, care se instalează la 2-10 ani după infectare, începe să se manifeste clinic: prin distrugerea imunităţii, organismul nu mai poate înfrunta infecţiile care, până la urmă îl distrug. 

În 2019, slogamul campaniei de luptă împotriva HIV / SIDA este:Comunităţile fac diferenţa”.

În 2018, la nivel mondial, un număr de 37,9 milioane de persoane erau infectate cu HIV, dintre care 36,2 milioane de adulţi şi 1,7milioane de copii. Un procent de aproximativ 79% dintre persoanele infectate ştiau că au HIV / SIDA. În 2018 au existat 1,7 milioane de noi infecţii HIV (dintre care 1,6 milioane de adulţi şi 160.000 de copii sub 15 ani), iar 23,3 milioane de persoane au primit terapie antiretrovirală (ARV).  Un număr de 770.000 de persoane au decedat datorită bolilor asociate cu SIDA. 

În România, conform Conform OMS, în iulie 2018, existau 15.661de persoane infectate cu HIV (prevalenţă 0,1%). 

La 31 decembrie 2018 au fost raportate de către Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV / SIDA în România, din cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase Prof. dr. Matei Balş”: un număr de 7.786 cazuri HIV şi 16.106 cazuri SIDA; un număr de 188 cazuri cu vârste sub 15 ani şi 15.322 cu vârste peste 20 ani;  un număr de 12.862 cazuri au primi tratament ARV în anul 2018(acoperire de 54%).  În 2018, în România, numărul cazurilor de HIV /SIDA noi depistate a scăzut faţă de 2010 (respectiv de la 730 la 691).

Scopul campaniei este informarea  şi conştientizarea populaţiei generale şi în special a grupurilor cu risc crescut cu privire la modalităţile de transmitere şi prevenire a infecţiei HIV / SIDA  şi a importanţei consilierii, testării şi tratamentului. 

Obiectivele campaniei sunt creşterea accesului la informaţie despre modalităţile de transmitere şi prevenire a  infecţiei HIV/SIDA  şi a importanţei consilierii, testării şi tratamentului; creşterea numărului  de persoane din populaţia generală informate despre HIV/SIDA; combaterea stigmatizării şi a discriminării legate de HIV/SIDA.

HIV este o infecţie virală transmisă pe cale sexuală (atât hetero- câtşi homosexuală), şi pe cale parenterală (consumare de droguri injectabile, utilizare de obiecte tăioase/ascuţite folosite fără o dezinfectare în prealabil). Prezervativul este singura metodă contraceptivă care, dacă se foloseşte corect şi consecvent, vă poate proteja de infecţiile cu transmitere sexuală, inclusiv de infecţia HIV. În schimb, această infecţie NU se transmite prin îmbrăţişare, atingerea clanţei sau altor obiecte atinse de o persoană infectată, folosirea în comun a piscinei sau prin înţepături de insecte – nu există deci niciun motiv de a discrimina pacienţii HIV pozitivi, ei pot să se integreze social fără să prezinte un pericol pentru anturaj. Este nevoie doar de un comportament responsabil din partea tuturor pentru a nu transmite mai departe infecţia HIV.

Tratamentul ARV ameliorează starea pacienţilor, dar încă nu s-a descoperit tratamentul vindecător. Singura cale eficientă de luptă împotriva infecţiei HIV este prevenirea. Informarea şi educarea populaţiei, mai ales a tinerilor este necesară pentru a putea adopta un comportament responsabil şi un stil de viaţă sănătos, scopul fiind reducerea numărului persoanelor care se infectează cu HIV/SIDA.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.