Noi cazuri de trichineloză. Cum putem preveni boala?

Existența și apariția unor noi cazuri de trichineloză atât la porcul domestic cât și la vânatul sălbatic, obligă inspectorii de specialitate, din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu – Mare , să atragă din nou atenția crescătorilor și consumatorilor de carne de porc, obținută în urma sacrificărilor tradiționale, asupra gravului pericol la care se expun, în urma consumului de carne  de porc neexaminată sanitar veterinar . 

Pentru a preveni îmbolnăvirea populației consumatoare de carne și preparate derivate, înainte și după sacrificarea porcilor domestici sau a împușcării vânatului sălbatic  – mistreț, urs –  proprietarul, consumatorul are obligația să solicite medicului veterinar examinarea ante mortem, ulterior post-mortem a porcului sau a vânatului, iar carnea să fie examinată obligatoriu, în direcția  diagnosticării trichinelozei.

Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinței omului, cum ar fi : șobolanii, șoarecii, carnivorele domestice – câinele și pisica- , animale din zona silvatică  precum şi porcii domestici, porcii mistreți, sau alte specii infestate. Omul se îmbolnăvește numai în urma  consumului de  carne infestată de porc domestic, cal, nutrie, mistreț, urs, crocodil,etc  la care nu sa efectuat examen de specialitate în direcția depistării trichinelozei, de către medicul veterinar și care este ,sau nu a fost suficient preparată termic  prin frigere, fierbere. Boala apare și prin consumul de preparate crude, prin sărare sau afumare,  cârnați, caizer, șuncă afumată și  alte specialități obținute din carnea de porc.

Prevenție:

Pentru a se prevenii apariția acestei boli nedorite,  care uneori poate duce și  la decesul consumatorilor, aceștia au obligația de a :

–  Achiziționarea cărnii de porc numai din abatoare,  carmangerii,  măcelarii sau magazine autorizate sanitar veterinar, și pe care este aplicată marca de sănătate / identificare.

–  Efectuarea  controlului sanitar veterinar al cărnii provenite de la animale sacrificate în gospodăriile individuale – porc, nutrie, cal –  precum şi al vânatului comestibil  – mistreț, urs –  prin examen trichineloscopic.

–  Evitarea  achiziționării de carne de la persoane necunoscute , provenită de la animale sacrificate în condiții improprii sau care este comercializată direct din portbagaj sau la colțul străzii, fără expertiza sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor.

Examenele trichineloscopice, se efectuează în județul Satu – Mare în  Circumscripțiile Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale din: municipiile și orașele, Satu – Mare, Carei, Negrești – Oaș , după un program  afișat la sediul acestora sau comunicat săptămânal, prin mass media locală, în Cabinetele Medicale Veterinare particulare, precum și la medicii veterinari de liberă practică de la Circumscripțiile  Sanitare Veterinare Concesionate din localitățile: Ardud, Botiz, Lazuri, Apa, Santău, Tiream, Păulești, Culciu, Homorod, Valea Vinului, Supur, Beltiug, Satu-Mare, Negreşti-Oaş, Livada, Halmeu, Medieşu Aurit, Turț, Turulung, Căuaș, Săcășeni,Socond,

Pentru efectuarea examenului, proprietarul / solicitantul se va prezenta, la medicul veterinar examinator cu  o probă de carne, recoltată din pilierii diafragmatici și va avea asupra lui,

Cartea de Identitate a proprietarului/solicitantului, 

Crotalia de identificare a suinei / suinelor sacrificate, 

Suma de 23,80 lei reprezentând contravaloarea unei probe examinate.

Cabinetele Veterinare Concesionate/Private își stabilesc tarife de manoperă proprii.

Carnea provenită de la porcii sacrificați în gospodăriile populației este destinată strict pentru consum familial. 

Este interzisă comercializarea cărnii de porc sub orice formă, obținută în urma sacrificărilor de porci din gospodăriile populației.

Nerespectarea prevederilor legale atrage după sine sancțiuni contravenționale sau penale după caz. Reamintim, proprietarilor și cumpărătorilor de porci, că porcii neidentificați/necrotaliaţi, cu diagnostic POZITIV în urma examenelor trichineloscopice nu se despăgubesc, pierderile bănești, fiind suportate integral de către vânzător/cumpărător.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.