72% din contrabanda națională de țigări vine din zona noastră

Aproximativ 3,4 milioane de pachete cu ţigări de contrabandă, confiscate de poliţiştii de frontieră în primele nouă luni ale anului 2019

Combaterea contrabandei cu ţigarete continuă să reprezinte o prioritate pentru Poliţia de Frontieră. Astfel, în primele nouă luni ale anului 2019, poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate – au reţinut în vederea confiscării 3.371.434 de pachete cu ţigări de contrabandă, în valoare de 35.126.173 lei, 3.199 kg de tutun şi 555 kg tutun narghilea. De asemenea, în perioada de referinţă au fost identificate şi destructurate 8 grupuri organizate (conform art. 367 Cod Penal) în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost identificate 77 persoane.

În majoritatea cazurilor, ţigările de contrabandă au fost depistate atât în punctele de trecere ale frontierei, ascunse în mijloace de transport, cât şi în zona de competenţă, la frontieră sau pe comunicaţiile din apropierea frontierei.

În ceea ce priveşte zonele în care sunt constatate cele mai multe cazuri unde sunt depistate ţigări de contrabandă, în continuare cea mai activă rămâne frontiera de nord (judeţele Maramureş, Suceava, Satu Mare) aici fiind descoperită 72% din cantitatea totală de ţigarete confiscată la nivelul întregii ţări. În această zonă sunt predominante ţigările de proveninţă ucraineană, contrabandiştii fiind organizaţi în adevărate grupuri infracţionale, cu segmente în străinătate, la frontieră şi în interiorul ţării. Aceştia încearcă trecerea pachetelor de ţigări (baxuri) peste frontiera “verde”, în special noaptea.

Pe raza acestor judeţe, sunt descoperite aproape zilnic persoane care încearcă să traverseze frontiera transportând ţigări de contrabandă, deseori poliţiştii de frontieră fiind nevoiţi să folosească armamentul din dotare pentru reţinerea lor, în conformitate cu prevederile legii, deoarece nu se supun somaţiilor legale. De exemplu, la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, în primele nouă luni ale anului 2019, s-au înregistrat 93 evenimente de frontieră în care poliţiştii de frontieră au folosit armamentul din dotare.

Din cazuistica înregistrată, s-a constatat că traficanţii proveneau, preponderent, din R. Moldova, România şi Ucraina, dar şi din alte state precum: Polonia, Rusia, Bulgaria, Serbia, Turcia, Austria, Germania, Ungaria etc.

Dintre modalităţile principale de acţiune la care recurg traficanţii de ţigări, se remarcă:

– traversarea fâşiei de demarcaţie prin locurile în care aceasta prezintă condiţii de relief greu accesibile autospecialelor din dotarea Poliţiei de Frontieră;

– disimularea ţigărilor în autoturisme vechi, modificate, pentru limitarea pierderilor în cazul confiscării;

– ascunderea în automarfare, printre mărfurile transportate, a unor mari cantităţi de ţigări de contrabandă (metoda “capac”).

Având în vedere complexitatea acestui fenomen şi ramificaţiile la nivelul întregii ţări, se impune intensificarea colaborării tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în asigurarea ordinii publice şi combaterii eficiente a acestui fenomen infracţional. Rezultate în combaterea contrabandei cu ţigări şi a evaziunii fiscale, precum şi anihilarea reţelelor de traficanţi de ţigări, se pot obţine doar dacă se lucrează în sistem integrat, printr-o colaborare intensă cu structurile de ordine şi siguranţă publică şi cele cu atribuţii în domeniul fiscal.

De asemenea, Poliţia de Frontieră Română acordă o atenţie permanentă relaţiilor de cooperare poliţienească internaţională, în mod special cu statele vecine, conştientă fiind de faptul că o contracarare rapidă şi eficientă a faptelor ilicite derulate la nivelul mai multor state nu este posibilă decât printr-un schimb operativ de date şi informaţii şi chiar, acţionarea în comun în cazurile complexe.

Nu în ultimul rând, un rol important în contracararea acestui fenomen îl are colaborarea cu reprezentanţii companiilor producătoare de ţigarete, colaborare care s-a materializat atât prin donarea unor echipamente necesare pentru supravegherea şi controlul frontierei de stat în vederea eficientizării acţiunilor pentru combaterea contrabandei cu ţigarete, cât şi prin derularea unor campanii de informare care au avut ca principal scop informarea şi conştientizarea cetăţenilor în legătură cu existenţa fenomenului de contrabandă cu ţigarete pe teritoriul României şi implicit prevenirea şi combaterea acestui fenomen infracţional.

Potrivit ultimului studiu Novel Research comandat de companiile din industria tutunului din România, în luna septembrie a acestui an nivelul pieţei ilegale autohtone a ţigaretelor a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani.

Dintre cazurile semnificative înregistrate în primele nouă luni ale anului 2019, prezentăm următoarele:

*În data de 2 februarie a.c., la Punctul de Trecere al Frontierei Halmeu, judeţul Satu Mare, s-a prezentat, pe sensul de intrare în ţară, un cetăţean maghiar C. S, în vârstă de 40 de ani, care conducea un ansamblu rutier, înmatriculat în Ungaria, format din cap tractor şi o semiremorcă şi transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, brichete din lemn, din Ucraina în Ungaria.

Ca urmare a exploatării datelor şi informaţiilor deţinute la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, poliţiştii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali au efectuat un control asupra mijlocului de transport, deoarece exista suspiciunea că în acesta se află o cantitate mare de ţigări de provenienţă ucraineană.

Astfel, au fost descoperite, disimulate în vederea sustragerii de la controlul vamal, sute de baxuri cu ţigări ascunse, prin metoda capac, în coletele cu materialele din lemn.

În urma inventarierii ţigărilor s-a constatat că în automarfar era ascunsă, în coletele cu brichete din lemn, cantitatea totală de 414.500 de pachete cu ţigări, diferite mărci, în valoare de 1.865.250 lei.

Întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării de către poliţiştii de frontieră, iar automarfarul, în valoare de 70.000 de lei, a fost indisponibilizat la sediul Poliţiei de Frontieră până finalizarea cercetărilor.Totodată, cetăţeanul maghiar este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi folosire de acte nereale, la final urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

*În data de 13 martie s-a prezentat în Punctul de Trecere al Frontierei Petea, judeţul Satu Mare, pe sensul de intrare în ţară, D.H., în vârstă de 27 de ani, domiciliat pe raza judeţului Suceava, conducând o autoutilitară marca MAN, înmatriculată în România. Acesta transporta, conform documentelor prezentate pentru control, detergent şi balsam pentru rufe.

Acţionând în baza analizei de risc, poliţiştii de frontieră împreună cu lucrători din cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Oradea au efectuat un control amănunţit asupra autovehiculului. Astfel, printre marfa transportată, echipa mixtă de control a descoperit cinci paleţi pe care se aflau mai multe cutii care conţineau tutun vrac pentru care persoana în cauză nu a putut prezenta niciun document de provenienţă.

În urma inventarierii tutunului descoperit a rezultat cantitatea de 1.012 kilograme, în valoare de 868.000 lei.

Tutunul a fost ridicat în vederea confiscării, iar autoutilitara în valoare de 332.000 de lei a fost indisponibilizată la sediul Sectorului PF Petea în vederea continuării cercetărilor.

De asemenea, conducătorul auto este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, peste limita a unui kilogram de tutun vrac, conform Codului Fiscal, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale care se impun.

*În data de 12 iunie a.c., la nivelul Sectorului Poliţiei de Frontieră Vicovu de Sus, jud. Suceava, s-a desfăşurat o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigări în zona de responsabilitate. Astfel, colegii noştri au observat în apropierea frontierei de stat, o persoană care se deplasa spre interiorul ţării, pe direcţia localităţii Bilca, transportând mai multe colete voluminoase spre un microbuz care staţiona la aproximativ 250 m de frontieră.

Imediat, s-a acţionat pentru interceptarea persoanei în cauză, efectuându-se somaţiile legale prin voce, reuşindu-se reţinerea acesteia, care ulterior a fost identificată ca fiind cetăţean ucraineanul A. G, în vârstă de 31 de ani.

În zonă poliţiştii de frontieră au descoperit mai multe colete voluminoase şi un microbuz marca Renault, înmatriculat în Marea Britanie, încărcat cu ţigări de provenienţă ucraineană, care au fost duse la sediul sectorului în vederea continuării cercetărilor.

În urma inventarierii ţigărilor descoperite a rezultat cantitatea de 39.000 pachete cu ţigări.

Întreaga cantitate de ţigări în valoare de 456.300 lei a fost ridicată în vederea confiscării iar microbuzul în valoare de 12.000 lei a fost indisponibilizat la sediul sectorului în vederea continuării cercetărilor.

Cetăţeanului ucrainean i s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat şi contrabandă în formă agravantă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.