Focar nou de pestă porcină africană în satul Bolda

Inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare au realizat, în perioada 25.10.2019-31.10.2029, 93 acțiuni de control. Verificările au vizat : exploatații profesionale și non profesionale de animale, asociații și fonduri de vânătoare.

În cadrul acțiunilor tematice, au fost verificate următoarele aspecte: condițiile de biosecuritate, zooigienă și de bunăstare a animalelor, existența documentelor de înregistrare și de mișcare a animalelor, identificarea animalelor indiferent de specie, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante și dezinsectante.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratul de Poliție Județean Satu – Mare, Inspectoratul de Jandarmi Județean, Poliția de Frontieră Română, continuă programul de verificare în trafic, pentru prevenirea și sancționarea comerțului și transporturilor ilegale cu animale vii, produse alimentare și pentru prevenirea difuzării pestei porcine africane în județ.

De  la începutul anului în județul Satu -Mare, au fost stinse 33 focare de boală în 14 localități, în care au murit sau au fost uciși un număr de 247 capete suine. Mai rămân   active, focarele de Pestă Porcină Africană, în localitățile Bercu Nou, Porumbești, Mesteacăn, Halmeu, Cidreag, și Valea Seacă. Din cei 153 de mistreți găsiți morți în 16 Fonduri de Vânătoare –  un număr de 116 capete au fost pozitivi, iar din cei 1567 mistreți împușcați în 45 Fonduri de Vânătoare,  un număr de 41 de mistreți au fost declarați pozitivi, în urma examenelor de laborator.

Există o suspiciune de pestă porcină africană într-o exploatație non profesională din localitatea Bolda, probele recoltate au fost expediate la IDSA București, pentru infirmare sau confirmare de focar. Au fost luate toate măsurile legale, pentru a preîntâmpina difuzarea bolii, în alte exploatații non profesionale din localitate.    

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.