Testări gratuite pentru depistarea cancerului la sân

Caravana medicala „Nu am facut destul 2019”, care isi propune sa testeze gratuit, in lunile octombrie si noiembrie, peste 1.000 de femei din mediul rural, ajunge, la finalul acestei saptamani, in judetul Satu Mare.

Campania de testare si informare va avea loc pe 19 octombrie, de la ora 10.00, in Botiz, la scoala din localitate, iar pe 20 octombrie, de la ora 10.00, la dispensarul din satul Amati, comuna Paulesti.

Pe langa testarile pentru cancerul de san (examinare clinica, ecografie mamara, mamografie), medicii si studentii voluntari facanalize pentru inima (tensiune, puls, EKG), controale ale alunitelor suspecte, spirometriipentru a verifica functia plamanilor, asiguracalcularea indicelui de masa corporala (pentrugradul de obezitate) si fac teste pentru diabet(masurarea glicemiei).

Caravana „Nu am facut destul” strange, pentrual saselea an la rand, medici si studenti la Medicinacare ofera consultatii si informatii in 14 sate din judetele Timis, Hunedoara, Arad, Satu Mare și Bihor.

Campania de testare si informare „Nu am facutdestul” este organizata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) in parteneriat cu Asociatia Pacientilor Cronici din Romania (APCR).

„Incercam in acest fel sa ajungem noi la cei care nu reusesc sa vina decat foarte rar la medic. Acolo unde medicii descoperasuspiciuni la ecografie, mergem mai departe – ne asiguram ca femeile fac, tot gratuit, mamografie in clinici de specialitate. Nu lasam pe nimeni de izbeliste. Descoperit la timp, cancerul mamar este tratabil”, spuneCezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

In Romania, cancerul mamar ajunge sa ucida mai mult de 3000 de femei in fiecare an tocmai pentru ca nu este decoperit la timp. In lipsa unui program national de screening pentru depistarea precoce a bolii, specialistii trag un semnal de alarma si le indeamna pe femei sa isi faca lunar o autoexaminare si, cel putin o data pe an, samearga la control la medicul specialist.

„E foarte important sa depistam cazurile in situatii curabile. Acest lucru inseamna succesterapeutic, dar si costuri mai mici pentrusistemul national de sanatate. Clar, rezultatele se vad. Din pacate, nu avem incain Romania un program national de screening pentru depistarea cancerului de san, in ciudapromisiunilor repetate din parteaautoritatilor.”, explica dr. Catalin Costovici, medic primar oncolog.

Experienta din anii trecuti a caravanei arata ofemeie din 7 are o problema medicala la sani, insa refuza sa mearga la la doctor, fie de frica, fie de rusine. In judetele din Moldova, medicii au descoperit ca 4 din 5 femei nu facuseraniciodata un control medical la sani, iar anul trecut, in judetele din Ardeal, au fost depistate douacazuri de cancer mamar, peste media europeanacare e de 1 caz la 1.000 de testari.

„Preventia nu se face cu promisiuni, asa cum crede Ministerul Sanatatii. Se face cu efort, cu implicare, cu seriozitate, cu un plan national si mai ales cu o finantare corecta. Noi nu am primit pana acum din partea Ministerului decat promisiuni”, atrage atentia Cezar Irimia.

Din 2014, de la prima editie a campaniei, caravana a trecut prin 25 de judete. Au fost implicati peste 250 de voluntari si au fost testate 5.408 de persoane din mediul rural.

Campania este sustinuta de Roche, iCredit, Novartis, Pfizer, Bristol-Meyers Squibb, Avon, Accu-Chek si de voluntari de la Organizatia Studentilor Medicinisti din Cluj (OSM Cluj), de la Societatea Studentilor in Medicina din Timisoara (SSMT) si de la Asociatia Studentilor Medicinisti din Oradea (ASMO). Perteneri media: TVR Cluj, TVR Timisoara, Radio Romania Timisoara, Radio Trinitas.

Mai multe detalii despre campanie si programul complet al caravanei pot fi gasite pe www.invingemcancerul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.