Crește în județ numărul mistreților morți de pestă porcină africană

Conform Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare, din cei 153 de mistreți găsiți morți în 16 Fonduri de Vânătoare – un număr de 116 capete au fost pozitivi, iar din cei 1538 mistreți împușcați în 45 Fonduri de Vânătoare, un , un număr de 41 de mistreți au fost declarați pozitivi, în urma examenelor de laborator.

Toate aglomerările și expozițiile de animale, din localitățile județului Satu – Mare, rămân închise până la noi dispoziții.
– În localitățile cuprinse în zona de supraveghere, având o rază de 10 km, este interzisă orice fel de mișcare a suinelor, atât în localitate cât și între localități.
– Se vor aplica și respecta toate măsurile de biosecuritate în exploatațiile comerciale cât și în cele non profesionale. Acestea fiind reprezentate de, împrejmuirea totală a exploatației, asigurarea unui dezinfector rutier și pietonal, vestiar filtru, echipament de protecție obligatoriu, respectarea condițiilor privind angajarea personalului muncitor și circulația personalului în exploatații, angajații permanenți, cu carnete de sănătate, vizate la zi, cu interdicția de a crește porci la domiciliu sau în altă locație, fără a intra în contact cu alți porci domestici sau mistreți, accesul vizitatorilor se va face doar în cazuri fortuite și numai cu respectarea regimului de filtru.
– Suinele domestice din exploatațiile non profesionale, trebuie ținute obligatoriu numai în spații închise, iar acestea nu vor fi hrănite cu resturi alimentare provenite din mâncarea gătită în familie.
– Se va evita contactul suinelor domestice cu porcii mistreți. Scroafele / vierii nu vor fi scoase / scoși din exploatație, în scopul montei cu alte suine provenite din alte exploatații.
– Reamintim crescătorilor și deținătorilor de suine, că în cazul apariției unui nou focar de pestă porcină africana, porcii se ucid, numai în exploatația unde există focarul de boală.
– Se vor aplica măsuri de igienă/ biosecuritate corespunzătoare, reprezentate și de schimbarea hainelor si încălțămintei, cu care s-au efectuat deplasări de către persoane autorizate în fondurile de vânătoare, aceste măsuri fiind aplicate și tuturor persoanelor participante, care intră în contact cu porcii mistreți, pentru a reduce riscul de difuzare a virusului pestei porcine africane;
– Reamintim, și pe această cale, că toți crescătorii de suine, proprietari de exploatații profesionale, cât și de exploatații non profesionale, au obligația ca la orice suspiciune de boală sau îmbolnăvire la porci, să fie anunțat imediat medicul veterinar concesionar, medicul veterinar oficial, precum și DSVSA -ul Satu – Mare.
– Atenționăm crescătorii de suine, că în urma sacrificărilor de porci pentru consum propriu, aceștia au obligația de a anunța imediat medicul veterinar din localitatea de domiciliu, în vederea efectuării unui examen ante mortem al porcului viu și post mortem a carcasei , precum și pentru a recolta probe pentru examene specifice de laborator.
– Principala sursă incriminată în transmiterea PPA o reprezintă mediul silvatic reprezentat de mistreți, care cel mai adesea vin în contact direct cu suinele domestice crescute la stâni, cantoane silvice și exploatații non profesionale aflate la liziera pădurilor.
– DSVSA Satu-Mare solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse și întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.
– În același timp rugăm toți cetățenii județului Satu Mare să anunțe imediat la DSVSA Satu Mare și /sau Inspectoratul Județean de Poliție, comerțul ilicit cu suine vii / purcei, sau produse alimentare, efectuate cu și din autovehicule indiferent de numerele de înmatriculare ale acestora.
Pentru orice fel de sesizări , reclamații în domeniul sanitar veterinar și al siguranței alimentare, vă rugăm să apelați CALL CENTER la numărul de telefon 0800826787 sau 0261715956 .

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.