Satu Mare pe ultimul loc în țară în ceea ce privește speranța de viață

Județele Satu Mare și Vâlcea sunt despărțite de 440 de kilometri, adică 6 ore de condus. Și de 7 ani tirează ziarul Libertatea. Speranța de viață în Vâlcea este de 80 de ani, în timp ce în Satu Mare, de doar 73. Tot atât este și în Bangladesh, Guatemala și Vanuatu. Media în România este de 75 de ani, cu 9 ani mai puțini decât Japonia, Elveția și Singapore, țările în care se trăiește cel mai mult din lume. Așa că diferența de șapte ani pe teritoriul aceleiași țări pare o eroare de date statistice.

Corelația dintre dezvoltarea economică și speranța de viață este de multă vreme cunoscută. „În mod cert vorbim despre o serie de factori, de la accesul la servicii medicale până la calitatea dietei, dar și aspecte pe care poate că nu le-am lua în calcul la prima vedere, precum cât de mult alcool se consumă și ce tip de alcool (berea și rachiul nu au același impact asupra sănătății…)”, a explicat sociologul Barbu Mateescu pentru Libertatea.

„În timp ce în judeţul Vâlcea rata mortalităţii generale a scăzut în perioada 2016-2018 de la 9,7 la 8,8 decedaţi la 1000 locuitori, în judeţul Satu Mare (judeţul cu cea mai mică speranţă de viaţă în anul 2018) rata mortalităţii generale a crescut în perioada 2016-2018 de la 11,0 la 11,5 decedaţi la 1000 locuitori. Rata mortalităţii infantile a înregistrat valori mai mari în judeţul Satu Mare faţă de judeţul Vâlcea. Deşi sporul natural al populaţiei înregistrat în anul 2018, care influenţează evoluţia populaţiei, a fost negativ în ambele judeţe, în judeţul Satu Mare sporul natural negativ al populaţiei a fost aproape dublu faţă de cel înregistrat în judeţul Vâlcea (-1210 persoane în Satu Mare comparativ cu -658 persoane în Vâlcea)”, au făcut o comparație specialiștii INS.

sursa foto: Libertatea. Citeste intregul articol aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.