Serie lungă și densă de manifestări pentru marcarea Zilei Otilia Marchiș, la Carei (foto)

Ierii, 8 octombrie 2019, a avut loc Ziua Otilia Marchiș la Carei, în organizarea Direcției de Cultură a a Municipiului Carei, cu ocazia împlinirii a 146 de ani de la nașterea acesteia.

Ziua a fost foarte bogată în manifestări culturale, care s-au desfășurat în mai multe locații.

Începând cu ora 10.15, la Școala gimnazială „Vasile Lucaciu” a avut loc prezentarea volumului: Otilia Marchiș Bölöni – ”Cartea Suferințelor”. La eveniment au participat elevii claselor a V-a A, a VII-a A și a VII-a C, doamna director prof. Mocanu Alina, doamna director adjunct Tóth Enikö, doamnele profesoare Graz Gabriela și Mocan Nicoleta.

Evenimentul a fost deschis de doamna director Alina Mocanu care i-a salutat pe cei prezenți cu un cuvânt de bun venit, a continuat cu prezentarea scopului întâlnirii, apoi doamna bibliotecar Nicoleta Latiș a prezentat „Cartea suferințelor”. La final, elevi din clasele a V-a A și a VII-a A au lecturat un colaj de citate din „Cartea suferințelor”. Elevii au fost pregătiți de doamnele profesoare Gabriela Graz și Nicoleta Mocan.

De la ora 11.15, la Biserica greco-catolică Sf. Andrei din Carei a avut loc depunerea unei coroane de flori la Placa comemorativă dedicată lui George Marchiș (tatăl Otiliei Marchiș) și evocarea personalității acestuia.

Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură a Municipiului Carei a adresat câteva cuvinte celor prezenți, Adrian Ștefănuți, referent în cadrul Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”, a evocat personalitatea lui George Marchiș, iar preotul vicar foraneu Radu Filip a adus în atenția celor prezenți importanța cunoașterii personalităților culturale și cinstirea memoriei acestora. La eveniment au participat elevi de la Liceul Teoretic Carei, alături de profesoara Bota Mihaela Maria.

Evenimentele au continuat la ora 13.15 la Liceul romano-catolic Josephus Calasantius cu evocarea personalității Otiliei Marchiș Bölöni. Au participat elevii clasei a XI-a C de la Liceul romano-catolic Josephus Calasantius, alături de doamna profesoară Miklósi Blanka. Doamna bibliotecar Maurer Emese a ținut o lecție de literatură maghiară prin intermediul căreia elevii au aflat date despre Otilia Marchiș și „Cartea suferințelor”, dar și despre prietenia scriitoarei careiene cu poetul Ady Endre.

Manifestările culturale din cadrul Zilei Otilia Marchiș s-au încheiat în Sala de conferințe a Castelului Károlyi din Carei cu Simpozionul ”Otilia Marchiș – Personalitate a culturii europene”, eveniment care a debutat la ora 17.00.

În cadrul evenimentului au luat cuvântul Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură a Municipiului Carei. Acesta a moderat evenimentul și a prezentat detalii despre viața Otiliei Marchiș, apoi doamna Nicoleta Latiș, bibliotecar la Biblioteca Municipală Carei a prezentat o alocuțiune cu tema „Opera literară a Otiliei Marchiș”, Adrian Ștefănuți, referent în cadrul Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi” a prezentat un discurs Familia Marchiș (George, Otilia și Romul), iar invitatul evenimentului, preotul vicar foraneu Radu Filip a adresat de asemenea cuvinte pline de învățătură și detalii importante despre biserică, viață, societate, precum și despre imoportanța cunoașterii trecutului și a personalităților care au scris istorie și au făcut fapte remarcabile pentru comunitate. În cadrul manifestării culturale a mai luat cuvântul și doamna Daniela Ciută, președinte al Asociației ASTRA, Despărțământul „Aurel Coza” Carei.

La simpozion au luat parte cadre didactice, elevi de la Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu”, Liceul Teoretic Carei, membrii ai asociației „Asociația Castelanii Seniori 2015”, precum și persoane pasionate de istorie și literatură.

Imediat după simpozion, puțin după ora 18.00, cei prezenți s-au deplasat la Grupul statuar Otilia Marchiș – Ady Endre, din centrul orașului Carei, unde au depus o coroană din partea participanților la eveniment.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.