În județ s-au strâns peste 24 de tone de buruieni păcătoase în campania “28 Septembrie 2019 SOS – Ambrozia”

La nivelul județului Satu Mare,  campania “28 Septembrie 2019 SOS – Ambrozia”Mișcare civică pentru mediu și sănătate cu implicare națională pentru combaterea plantei invazive Ambrosia Artemisiifolia – Iarba pârloagelor, s-a bucurat de un relativ succes, mobilizând  comunități din doar 23 de orașe și comune din județul Satu Mare în vederea protejării sănătății populației, respectiv a mediului.

În urma mediatizării campaniei, pe teritoriul județului Satu Mare s-au implicat un număr de 23 UAT-uri, după cum urmează: Satu Mare, Carei, Tășnad, Negrești Oaș, Culciu, Halmeu, Dorolț, Micula, Andrid, Moftin, Sanislău, Orașu Nou, Agriș, Socond, Ciumești, Homoroade, Beltiug, Tarna Mare, Odoreu, Cămin, Vetiș, Gherța Mică, Foieni.  Cantitatea colectată la nivelul întregului județ este de: 24.108 kg (24,11 tone) de ambrozia, pe o suprafață totală de 222,23 ha. Cantitățile colectate au fost transportate de către firmele de salubrizare la Depozitul Ecologic de la Doba în vederea valorificării acestora ca și compost.

Menționăm faptul că unele UAT-uri din județul Satu Mare au desfășurat acțiuni de combatere a ambroziei și în perioada anterioară campaniei și vor continua activitatea de combatere a acestei plante și în perioada următoare. Totodată, la nivelul UAT-urilor, unde s-au desfășurat acțiuni de cosire repetate în decursul anului, în concordanță cu prevederile Legii 62/ 2018, cantitățile raportate pentru perioada campaniei sunt ZERO kg deoarece pe terenurile acestoara nu s-a mai identificat planta.

Rezultatele campaniei au fost mediatizate prin mass-media locală, iar Agenția de Protecția Mediului satu Mare a notificat Instituția Prefectului cu recomandarea organizării unor campanii similare, dar în perioada propice cosirii în vederea combaterii buruienii ambrozia, respectiv lunile mai și iunie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.