FOTO. “Până și soarele râdea pe cer văzând fețele senine” – informație comunicată de Direcția de Asistență Socială Satu Mare

Comunicatul de presă despre Ziua Vârstnicilor al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Satu Mare este rodul muncii colectiv-cognitive a unui întreg birou de presă – și arată fix ca rezultatul unei nașteri cu forcepsul mânuit de mai multe moașe devoratoare de telenovele.

Părțile componente ale biroului de presă al DGASPC au scris (mult și prost) exclusiv după ureche – adică doar au auzit vag că există pe lume dicționare de limba română în care se explică (și) pentru to(n)ți sensurile cuvintelor, dar în mod cert nu au consultat vreunul vreodată.

Trimiterea de informații presei utilizând propoziții “informative” de genul “momentul a fost aniversat cu mare fast” (fast=lux, spre știința celor care au comis comunicatul de presă) sau “până și soarele râdea pe cer văzând fețele senine” sau “surpriza serii a fost când s-au adus cele două torturi minunate” echivalează cu o batjocorire atât a evenimentului care se dorește a fi mediatizat, cât și a celor cărora le este destinată râvnita mediatizare (adică a cititorilor). Nu ne mai referim la greșeli de exprimare elementare – ele pot fi ușor identificate de cititori.

Redăm în continuare, spre informarea și hazul cititorilor, textul – integral și fix așa cum a fost scris -al comunicatului de presă al DGASPC Satu Mare:

“În fiecare an la 1 octombrie se sărbătorește Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice. Menirea acestei zile este promovarea drepturilor vârstnicilor, precum și promovarea unei imagini pozitive a îmbătrânirii. Această sărbătoare a fost instituită la 14 decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în baza Rezoluţiei nr. 45/106. A fost iniţiată în 1982 prin elaborarea unui Plan internaţional de acţiune privind ajutorarea persoanelor în vârstă. Planul a fost adoptat în acelaşi an. Evenimentul este marcat, an de an și la Satu Mare, la toate instituțiile care au în îngrijire persoane vârstnice. Din ce în ce mai multe biserici acordă atenție specială acestei zile și implicit și celor sărbătoriți acum.

Momentul a fost aniversat cu mare fast și la Centrul de Îngrijire și Asistență Socială de pe strada Ilișești. Până și soarele râdea pe cer văzând fețele senine, pline de bucurie ale beneficiarilor instituției, care au sărbătorit, tinerișiseniori, cu toții împreună Ziua Mondială a Vârstnicilor. Evenimentul a fost deschis cu decernarea unei distincții.  Seniorul CIAS “Șansa” a oferit lui Pintea Vasile, care este de 45 de ani locuitorul centrului, apoi directorul general Mariana Dragoș i-a felicitat pe vârstnici de ziua lor. Cu această ocazie numeroase coruri și ansambluri folclorice au căutat să le ofere sărbătoriților câteva momente de bucurie.  Corurile Liceului Teologic Ortodox “Nicolae Steinhart”, al Liceului Teologic Romano-Catolic “Hám János”, al bisercii ortodoxe din Cuța, corul și ansamblul de dans popular din Bercu, precum și câteva perechi de dansatori ai Ansamblului Folcloric al județului Satu Mare.

Surpriza zilei a fost momentul când s-au adus cele două torturi minunate, de care beneficiarii sau bucurat nespus de mult.

Au servit masa împreună, apoi a urmat petrecerea, cu cântec și voie bună, fiecare după capacitățile sale. Organizatorii doresc să adreseze mulțumiri tuturor celor care au întins o mână de ajutor la realizarea acestui eveniment special.

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice a fost sărbătorită cu multe bucurii și surprize și la CIAS ALEXANDRU CAREI.

sdr

Beneficiarii Centrului au pregătit un program artistic emoționant. Alături de ei s-au aflat și reprezentanții Bibliotecii Municipale din Carei, care în colaborare cu elevii Centrului Cultural careian le-au oferit un spectacol muzical de excepție. LA MULȚI ANI, tuturor persoanelor vârstnice.

Biroul de presă al DGASPC Satu Mare”

Un Comentariu la "FOTO. “Până și soarele râdea pe cer văzând fețele senine” – informație comunicată de Direcția de Asistență Socială Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.