Peste 10.000 de fermieri sătmăreni își primesc subvențiile în avans

Peste 10.000 de fermieri sătmăreni urmează să primească bani în avans de la stat. La nivel național sunt aproape două miliarde de euro puse în joc de autorități pentru efectuarea efectivă a acestor plăți.

Potrivit celor declarate pentru Sătmăreanul.net de Virgil Dragoș, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Satu Mare, 10.500 de fermieri sătmăreni vor beneficia de plata în avans a subvențiilor începând cu data de 16 octombrie 2019.

“Primele plăți vor fi făcute direct, în data de 16 octombrie, mai întâi către micii fermieri din județul Satu Mare, adică pentru cei care au suprafețe agricole de până la 5 hectare. Apoi urmează toți ceilalți, luați în ordinea crescătoare a suprafețelor deținute. Trebuie menționat că fiecare fermier beneficiază, de fapt, de patru scheme de plată separate, dar în total fiecare primește o subvenție de aproximativ 160 de euro pentru fiecare hectar dacă suprafața exploatată este de până la 5 hectare, valoarea subvenției ajungând la aproape 200 de euro pe hectar dacă suprafața agricolă este între 5 și 30 de hectare”, a declarat directorul executiv al APIA Satu Mare, Virgil Dragoș.

Potrivit sursei citate, în județul Satu Mare, un total de 18.320 de cereri unice de plată, pentru o suprafaţă totală de 230.000 hectare au fost depuse până la data de 15 mai, când s-a încheiat campania de primire a cererilor, aferente anului 2019.Faţă de anul trecut, numărul cererilor a scăzut uşor, în timp ce suprafaţa agricolă a crescut un pic, fapt care confirmă tendinţa de comasare a terenurilor, notează APIA.

Până la finalul acestui an, absolut toți fermierii își vor primi subvențiile de la APIA.

Suma totală alocată României din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) în 2019 se ridică la 1,94 miliarde de euro.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.