DEZVĂLUIRE. Fostul hotel “Dacia” NU este clădire-monument istoric, cum cred și acum majoritatea sătmărenilor

Clădirea fostului hotel “Dacia” din Piața Libertății este, de zeci de ani de zile, emblematică pentru municipiul Satu Mare. Știindu-se faptul că vârsta imobilului este de peste un secol, majoritatea sătmărenilor considerau că fostul hotel “Dacia” este o clădire de patrimoniu și, pe cale de consecință, înscrisă și clasificată în registrul național al monumentelor istorice.

Dealtfel, în toate discursurile autorităților locale și județene, cel puțin în ultimii 30 de ani, expresiile “hotelul Dacia”, “emblematic” și “monument istoric de arhitectură” au fost des uzitate, reluate și repetate până ce s-a înrădăcinat, în opinia publică sătmăreană, ideea că imobilul în cauză este unul de patrimoniu și, implicit, protejat de lege. Chiar condamnarea – la 1 an de închisoare – a fostului patron Vasile Tânțaș a avut legătură cu faptul că acesta ar fi distrus, prin betonarea butucănoasă și antiestetică a pasajului de lângă imobil, elemente de arhitectură monumentală care aparțineau de clădirea fostului hotel “Dacia”.

Ei bine, adevărul este că fostul hotel “Dacia” din centrul municipiului Satu Mare NU era (și încă nu este) protejată de legea patrimoniului pentru simplul motiv că nu este clădire-monument istoric clasificată oficial ca atare.

Această realitate a fost dezvăluită de Zamfir Danciu, directorul Direcției de Cultură, Culte și Patrimoniu, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural de vineri, 28 septembrie 2019. Conform prezentării făcute de Zamfir Danciu în fața subprefectului Tamas Alfatter și a celor aproximativ 30 de directori ai instituțiilor deconcentrate prezenți la ședință, abia este în curs procedura de clasificare a fostului hotel “Dacia” ca și clădire de patrimoniu. Aceasta face parte dintr-o listă de clădiri din județul Satu Mare, listă prezentată de directorul Zamfir Danciu sub titlul “Iminența protejării celor mai valoroase imobile prin includerea lor pe lista monumentelor istorice” – deci abia acum se dorește, de fapt, obținerea acestei clasificări pentru hotelul Dacia.

Fostul hotel “Dacia” a fost construit la începutul secolului XX

Edificiul a fost construit în anul 1902, fiind compus din parter și două etaje. Parterul-spațiul dinspre fațadă adăpostea inițial, de-o parte și alta a intrării un restaurant și o cafenea. Legătura cu aripa din spate se făcea printr-o curte acoperită, ce găzduia sala mare a restaurantului cu un interior luxos. Etajele I și II, au o structură identică, cele două nivele au fost ocupate de hotelul propriu-zis, având o împărțire specifică destinației.

Fațada clădirii a fost realizată într-un mod autentic, ca dealtfel și întreaga structură interioară (restaurantul, imensa sală de bal – care actualmente este sediul Filarmonicii „Dinu Lipatti”), fiind o expresie a noului stil dominant de la începutul secolului XX, secessionul. Proiectul a fost medaliat la un concurs de arhitectură de la Viena.

Se promite că imobilul își va redobândi strălucirea de altădată

În documentul prezemtat de directorul Direcției de Cultură Satu Mare se mai arată că “în anul 2008 se doreşte consolidarea, restaurarea şi reamenajarea clădirii, an în care se obţin avizele necesare. Lucrările demarează în februarie 2009, concretizându-se prin extinderea beciului existent pe sub întreaga clădire şi prin decaparea tencuielii de pe pereţii interiori. Se începe consolidarea din beci şi se urcă prin cămăşuirea pereţilor şi a stâlpilor de susţinere până la nivelui etajului întâi, moment în care, în august 2009, din lipsa resurselor financiare, lucrările se opresc. Clădirea se afla într-o stare de degradare continuă fiind expusă intemperiilor.

Actualul proprietar a executat și executa în continuare lucrări de conservare a monumentului, făcând eforturi în a opri apele pluviale să pătrundă în imobil.

Avem o colaborare și o comunicare permanentă cu conducerea SC Dacia SA, iar în cele ce urmează am sa citez un paragraf dintr-o corespondență dintre noi.

Citez:

“Va semnalam ca am primit de la firma contractata documentatia privind specificatia dezvoltarii imobilului ca Hotel de patru stele. In aceasta ordine de idei va confirmam oficial ca SC Dacia SA intentioneaza sa dezvolte  imobilul pastrand caracteristicile de monument istoric si intentionam sa corijam cea ce a fost ruinat sau dezvoltat in directia gresita.

 Totodata va aducem la cunostinta ca am demarat cu o firma de avocatura procedurile de a achizitiona o firma de arhitecti pentru a planifica reabilitarea si dezvoltarea imobilului.

Intentia noastra este ca pana la sfarsitul lunii octombrie sa avem un contract semnat. 

In legatura cu lucrarile de conservare complexe consultandu-ne cu arhitecti am decis ca o sa executam numai lucrari ce nu o sa necesite expertiza ca sa nu pierdem timpul. Intentia nostra este ca sa avem fatada acoperita cu esafodaj sa minimalizam riscul de accident pe perioda iernii.”

Un Comentariu la "DEZVĂLUIRE. Fostul hotel “Dacia” NU este clădire-monument istoric, cum cred și acum majoritatea sătmărenilor"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.