Sculptorul sătmărean Radu Ciobanu a creat la Bacău un monument de 500.000 de euro (foto)

Sculptorul sătmărean Radu Ciobanu a realizat cel mai impozant monument al municipiului Bacău, opera sa costând 500.000 de euro.


La sfârșitul săptămânii trecute la Bacău a avut loc unul dintre evenimentele cele mai memorabile din întreaga istorie a orașului, și anume, dezvelirea ansamblului monumental ”România Biruitoare” realizat de sculptorul sătmărean, Radu Ciobanu, cel mai grandios monument realizat vreodată la Bacău.

Trebuie să menționăm că lucrarea a fost realizat la inițiativa Asociației ”UnlimitedConnections” din Bacău – președinte, Oana Elena Radu -, iar fondurile necesare realizării monumentului, 500.000 de euro, au fost oferite de firma băcăuană, ”Dedeman”.

Monumentul îi reprezintă pe regele României, Ferdinand Întregitorul și Regina Mariei, iar în centru, pe un soclu, se află statuia României Biruitoare.

La invitația Consiliului Județean Bacău și a Asociației ”UnlimitedConnections”, scriitorul Felician Pop a asigurat moderarea acestui eveniment, împreună cu jurnalista Nicoleta Timaru de la ziarul local ”Deșteptarea”. Alături de acesta au mai participat folkiștii sătmăreni, George Negrea și Adrian Lupescu, cei care au entuziasmat cu melodiile lor înflăcărate, numerosul public aflat la acest măreț eveniment.

Au transmis mesaje Principesa Margareta, Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, Ioan Bolovan, prorectorul UBB Cluj Napoca, iar despre eveniment au vorbit istoricii Ion Solcanu de la Iași și Anton Coșa de la Bacău, precum și criticul de artă spaniol, Alfonso de la Tore, din partea Academiei Regale de Arte Frumoase din Madrid, care a evidențiat virtuțile estetice ale impozantului monument, exprimându-și admirația față de lucrarea lui Radu Ciobanu.

Manifestarea a fost încheiată de un concert susținut de Filarmonica Mihail Jora din Bacău, sub bagheta maestrului Ovidiu Bălan.

Delegația sătmăreană a primit unanime aprecieri pentru contribuția pe care și-a adus-o la realizarea acestui important eveniment, acest lucru constituind o recunoaștere a valorilor culturale sătmărene.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.