Ceremonie de decernare a titlului PRO URBE unor personalități reprezentative pentru Carei (galerie foto)

La Teatrul Municipal Carei a avut loc ieri, 27 septembrie, ceremonia de înmânare a titlului Pro Urbe lui Aurel Donca, Dorel Oprea şi dr. Szilágyi Dénes. Titlurile au fost decernate lui Aurel Donca şi Dorel Oprea în semn de recunoaștere și apreciere a activității depuse în slujba comunității locale și pentru contribuția adusă prestigiului municipiului Carei în țară și străinătate, iar lui dr. Szilágyi Dénes pentru inițierea înfrățirii dintre orașele Carei și Mátészalka și dezvoltarea relațiilor dintre cele două localități.


Primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, a arătat că administraţia locală ar trebui să acorde mai des asemenea titluri pentru careienii care au contribuit la dezvoltarea comunităţii şi la promovarea localităţii pe plan naţional şi internaţional. De asemenea, primarul Kovacs s-a declarat încântat de faptul că este prieten cu fiecare dintre cei trei premiaţi.
Diplomele şi premiile au fost înmânate de către primarul Eugen Kovacs. Domnul Aurel Donca a arătat că s-a străduit tot timpul să îşi pună talentul în slujba comunităţii din care face parte. Domnul dr. Szilágyi Dénes a apreciat bunele relaţii existente între oraşele înfrăţite Carei şi Mateszalka. Domnul Dorel Oprea a arătat că există foarte mulţi careieni care ar merita să primească asemenea titluri din partea administraţiei locale.

Festivitatea a fost prezentată de către directorul Direcţiei de Cultură şi Sport, Bogdan Georgescu, şi Szolomajer Timea, de la Centrul Cultural Carei.
Concertul fomaţiei de muzică veche Carmina Renascentia a fost urmat de o recepție organizată de administrația locală la Centrul Cultural, în cinstea invitaților.

Aurel Donca
S-a născut în anul 1946, la 12 septembrie, în satul Dindești, comuna Andrid, din județul Satu Mare. Școala primară o face în satul natal, iar studiile gimnaziale în orașul Carei. Pasionat încă din copilărie de pictură, urmează Facultatea de Arte Plastice din Cluj-Napoca. Iubitor de istorie, face și Facultatea de Istorie de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca.
Cariera didactică și-a început-o în Baia Borșa, dar chemat de locurile natale, de orașul în care a studiat, se reîntoarce la Carei, la Liceul Pedagogic și la Șoala Gimnazială Nr. 3 Carei.
A fost și director la Casa Pionierilor și Șoimilor Patriei, actualmente Clubul Elevilor, unde a coordonat activitatea culturală a profesorilor și elevilor pasionați de diferite domenii ale artei.
Îndrăgostit de folclor încă din anii studenției a instruit mai multe generații de elevi la dansuri codrenești și chiar oșenești.
Pe lângă activitatea didactică de bază a desfășurat și desfășoară și în prezent o intensă activitate de creație în domeniul artelor plastice.
A realizat numeroase desene și picturi în acuarelă, pastel, guașă, tempera și culori de ulei cu o tematică diversă: peisaje, natură statică, portrete, compoziții plastice.
Prin întreaga activitate profesională și culturală a fost și este un model pentru colectivitate și a contribuit la prestigiul orașului Carei.

Dr. Szilágyi Dénes
S-a născut la 26 octombrie 1945 la Mátészalka. A studiat la Hajdunánás după care, diploma de medic veterinar a obținut-o la Budapesta în 1969.
În anul 1990 a fost ales primar al orașului Mátészalka, funcție care a ocupat-o timp de 12 ani. În anul 2002 a fost ale vicepreședinte al Consiliul Județean Szabolcs-Szatmár-Bereg, iar după terminarea mandatului s-a pensionat. În anul 2009 a fost distins cu titlul cetățean de onoare al orașului Mátészalka.
A avut o contribuție decisivă în dezvoltarea orașului Mátészalka și creșterea prestigiului județului Szabolcs-Szatmár-Bereg în țara vecină, fiind fost un model de conduită civică pentru întreaga comunitate. A fost cel care a inițiat înfrățirea dintre orașele Carei și Mátészalka, fiind promotorul schimburilor culturale, sportive și cooperării economice dintre cele două localități.
Dând dovadă de deschidere și clarviziune, prin tot ceea ce a întreprins în domeniul colaborării bilaterale, a contribuit la dezvoltarea relațiilor dintre cetățenii celor două localități, la promovarea obiceiurilor și tradițiilor maghiarilor și românilor, la apropierea dintre cele două popoare, punând accent pe respectul reciproc și promovarea valorilor individuale și comune.

Oprea Dorel Petru
S-a născut la 29 iunie 1951 în comuna Sîg, județul Sălaj. A studiat la Școala generală și la Liceul Teoretic Șimleu Silvaniei, după care, în 1975, a absolvit Institutul Politehnic ”Traian Vuia” din Timișoara.
În perioada 1979-2012 a participat la numeroase cursuri de perfecționare, s-a angajat în 1975 la întreprinderea Unio Satu Mare, secția VI Carei, iar în 1990 este numit director al fabricii. În anul 1996 este ales viceprimar al municipiului Carei, Din anul 2000, timp de doi ani devine director general al Apaserv Carei, iar din 2002 până în 2016 a îndeplinit funcția de director tehnic al Primăriei Municipiului Carei. Din data de 1 iulie 2017 este pensionar la limită de vârstă.
A fost implicat în numeroase proiecte europene, a condus echipe de implementare ale celor mai importante proiecte de finanțare obținute de autoritatea locală, precum reabilitarea principalelor clădiri din oraș și modernizarea infrastructurii locale, contribuind la creșterea calității vieții în municipiul nostru.
Și-a dedicat întreaga activitate profesională progresului orașului, a fost un model de conduită și profesionalism pentru întreaga colectivitate și a avut o contribuție decisivă în dezvoltarea orașului și creșterea prestigiului municipiului Carei în țară și străinătate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.