Primarul din Tășnad îi hingherește cu Poliția locală pe cei care-l critică pe Facebook (foto)

Primarul orașului Tășnad, Grieb Csaba Francisc, suferă de forme extreme ale unei boli grave care, dealtfel, afectează cronic aproape orice edil-șef de pe planetă. Boala se numește alergie paranoidă la orice formă de critică a activității sau – cum se întâmplă des la primari – a inactivității legate de fișa postului ce-l ocupă. La unii primari această boală se manifestă prin crize de furie (uneori în public), la alții prin dureri atroce în părțile moi pe care și le depun pe scaun (orice scaun, nu doar cel de primar). Primarul orașului Tășnad a mai adăugat la această simptomatologie caracteristică încă ceva foarte imoral-și-cam-pervers-ilegal: asmuțirea unor polițiști locali să muștruluiască și să hărțuiască localnici care au “obrăznicia” de a-l critica, mai ales dacă această critică se exprimă public pe păcătoasa rețea de socializare Facebook. Practic, primarul Grieb Csaba are fix atitudine de cioban la stână (cerem iertare adevăraților ciobani pentru comparația asta care, știm, îi jignește – dar similitudinea comportamentală e izbitoare!) care, cu un șuierat sau un semn secret, își trimite câinii să cumințească și să aducă la ordine oile care îndrăznesc să se rătăcească de turmă. Iar această atitudine neprincipială i-a adus primarului Tășnadului inclusiv o apostrofare publică – tot pe Facebook – din partea unui respectat consilier local, Zsido Lorant, care-i este și coleg de partid.

Primarul “constit” și necinstita hărțuială

Grieb Csaba Francisc, primarul Tășnadului, se prezintă pe pagina sa publică de Facebook ca fiind “in om” modest, muncitor și “constit”. În legătură cu ultimul cuvânt, locuitorii Tășnadului se tot întreabă: o fi vrut să scrie că e cinstit și a greșit la scris sau e prescurtarea de la constipat? Mister neelucidat încă.

Cinstit sau constipat, cert este că tășnădenii care-l critică pe primarul Grieb Csaba Francisc au parte  de apostrofări verbale, directe sau indirecte, care-i determină pe aceștia să șteargă (de pe contul lor de Facebook sau de pe cel al paginii Orașul Tășnad) postările prin care-i atrag atenția, de pildă, că s-au cam înmulțit câinii maidanezi prin oraș și municipalitatea nu face altceva decât să se zgâiască la ei. În loc să hingherească patrupedele, primarul Tășnadului îi hingherește pe criticii săi (din ce în ce mai mulți, dealtfel).

Mai grav este că primarul Tășnadului trimite polițiști locali să hărțuiască localnici care și-au exprimat nemulțumirile legate de (in)activitatea sa.

 

Replica directă a unui consilier local din Tășnad

Zsido Lorant este unul dintre consilierii locali respectați din Tășnad și coleg de partid cu primarul alergic la critici (amândoi sunt din PNL). Acest consilier local a văzut și știe multe despre activitatea de folosire a polițiștilor locali de către primarul Grieb Csaba Francisc inclusiv în activitatea de hingherire și intimidare a unor localnici. Astfel că a luat și el atitudine scriind următoarele:

“În calitate de consilier local în Consiliul Local al Orașului Tășnad, dezaprob și condamn ferm cenzura practicată de Primarul Orașului Tășnad la adresa cetățenilor tășnădeni care critică in mod democratic și legal unele acțiuni ori inacțiuni ale administrației publice locale.

În calitate de coleg de partid al dânsului, mă delimitez total de aceste practici total necaracteristice unei administrații liberale sănătoase, și rog cetățenii orașului să semnaleze orice derapaje de acest gen atât consilierilor locali cât și organelor abilitate in cazul in care au fost amenințați din cauza criticilor exprimate. Reamintesc acestor cetățeni faptul că art. 30 din Consituția României prevede faptul că ”(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile….(2) Cenzura de orice fel este interzisă.”

 

Ce spune primarul Tășnadului?

Contactat telefonic de Sătmăreanul.net, primarul Grieb Csaba Francisc s-a amuzat, la început, de acuzația că s-ar folosi de polițiști locali pentru a-și intimida criticii, apoi a trecut la precizările pe care le considera necesare pentru clarificarea problemei cu “hingherirea” ridicată de localnici.

“Asta sigur e o glumă! Nu vă supărați, nu am cum să nu râd de o astfel de acuzație. Probabil că aceasta vine de la persoane care vor să înceapă mult prea devreme o campanie electorală pentru alegerile locale și nu au găsit ce altceva să mai inventeze. Multe povestesc aiurea oamenii, multe înjurături…

Dar să știți că sunt cel mai corect primar care poate fi într-un oraș… Dacă unii susțin că eu aș fi făcut nu știu ce cu poliția locală, de ce nu se duc în instanță, de ce nu aduc dovezi clare? E adevărat că am rugat Poliția locală să atragă atenția hotelierilor și cetățenilor să nu mai dea de mâncare la câinii vagabonzi, dar atât. Pentru că nu avem firmă de ecarisaj, ori câte licitații am făcut nu s-a prezentat nimeni, deși și acum avem alocați 300.000 de lei pestru asta… Cât despre consilierul local care m-a criticat, el este împotriva mea de vreo trei ani. Am avut clinciuri și în ce privește echipa de fotbal, și în legătură cu city-managerul care-i este foarte apropiat, astfel că el întotdeauna a avut atitudini de respingere a oricărei inițiative venite din partea mea… Eu vreau să scot orașul din praf, dar nu se pot face proiecte dacă situația nu e lămurită complet din punct de vedere cadastral – acesta este și motivul pentru care este încă blocat centrul Tășnadului și nu se pot face încă proiecte, iar asta sigur că naște nemulțumiri”, a declarat primarul Tășnadului, Grieb Csaba Francisc.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.