Carte-eveniment: „Colonizarea germană în comitatul Satu Mare”. Istoria și prezența valorizantă a șvabilor (galerie foto)

Ieri, 26 septembrie 2019, de la ora 17, în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din municipiul Carei a avut loc lansarea volumului „Colonizarea germană în comitatul Satu Mare”(„A Szatmár vármegyei német telepítés”) – ediție bilingvă, autor: Vonház István.

În cadrul manifestării, care a durat două ore, au luat cuvântul o serie de personalității ale vieții politice, administrative, economice, sociale și culturale din județele Satu Mare și Maramureș.

Evenimentul a fost deschis și moderat de prof. dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare. Au mai luat cuvântul Blasko Stefan, inginer și om de afaceri, cel care a făcut posibilă traducerea în limba română a volumului, Eugen Kovács, primarul municipiului Carei; Ludescher István, fost viceprimar al municipiului Baia Mare, Johann Forstenheizler, președinte de onoare al Uniunii Șvabilor din Transilvania de Nord și fost președinte al Forumului Democrat al Germanilor, filiala Satu Mare; Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură a municipiului Carei; prof. Univ. dr. George Achim; Walter Übelhart, scriitor și vicepreședinte al Forumului Democrat al Germanilor din Baia Mare, din Maramureş şi din Regiunea Transilvania de Nord; profesorul și dirijorul Ion Săcăleanu, fostul deputat Pécsi Francisc; Daniela Ciută, președinte al Asociațiunii Culturale ASTRA, Despărțământul „Aurel Coza” Carei; Kerekes Rolánd, om de afaceri. Volumul a fost prezentat de către conf. Univ. dr. Ștefan Vișovan.

La finalul manifestării culturale a fost prezentat un scurt recital de muzică șvăbească de către membrii formației Karoler Trio (Tünde Lörincz – voce, Szilveszer Lörincz – chitară și Johann Vezér acordeon).

Cartea aduce un omagiu întregului fenomen de colonizare, își propune misiunea de a face cunoscute originea, istoria și prezența unui grup etnic important și foarte activ cultural și economic.

Satele șvăbești din județul Satu Mare reprezintă un bun exemplu pentru bogăția eterogenității culturale din România. Populația șvabă colonizată aici în secolul al XVIII-lea constituie un element important în dezvoltarea socio-economică a Transilvaniei de Nord-Vest din secolele ulterioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.