Un profesor din județul Satu Mare a contribuit la digitalizarea învățării matematicii (foto)

Un profesor din județul Satu Mare a contribuit în mod hotărâtor la crearea de materiale digitale educaționale pe platforma națională Digitaliada a Fundației Orange.

Un număr mare de profesori și directori și-au exprimat interesul de a-și transforma școlile și metodele de predare pentru a fi adaptați cerințelor educaționale ale secolului XXI, iar noile resurse publicate vin în întâmpinarea acestora. Concretizate în Ghidul Școlii Digitale și Ghidul de utilizare a Tablei interactive, materialele oferă îndrumări pentru adaptarea la noile tendințe de predare cu ajutorul tehnologiei digitale. În plus, pe platformă există acum și o serie de ghiduri practice, precum și instrumente de evaluare și testare în format digital. Dezvoltate de către profesorii Digitaliada, sub coordonarea expertului educațional Adina Roșca, acestea au fost pretestate în anul școlar 2018-2019, în 40 de școli Digitaliada, și pot fi folosite în mod gratuit de către profesorii din toată țara.

Astfel, în prezent sunt disponibile 360 de teste și evaluări semestriale în format digital pentru dezvoltarea și evaluarea competențelor elevilor pentru învățământul primar și gimnazial. Acestea pot fi folosite atât de către profesori, la clasă, pentru testarea eficientă a elevilor, cât și de către copii, pentru auto-evaluare. Cu ajutorul testelor în format digital, feedback-ul este instant, și atunci profesorul vede cât de mult au înțeles elevii din ora respectivă și poate reorganiza ora în funcție de asta.Totodată, dacă un elev a fost absent, poate să continue cu materia și rezolvă exercițiile sau testul acasă, iar profesorul vede rezultatul obținut. Utilizarea aplicațiilor la clasă și a resurselor educaționale, în general, au creat un climat școlar mult mai cald pentru elevi, iar aceștia sunt mult mai activi la oră, sunt dornici să cunoască mai mult” – Adina Roșca, expert educațional Digitaliada.

8 ghiduri pentru predarea matematicii și TIC la clasele de gimnaziu vin cu recomandări pentru profesorii care doresc să integreze în metodele lor de predare resurse digitale. Aceștia primesc indicații cu privire la utilizarea aplicațiilor la clasă, în timpul orelor de curs, bazate pe curricula oficială a MEN. Gheorghe Moldovan, profesor de matematică la Școala Profesională “George Coșbuc” Medieșu Aurit, Satu-Mare, a lucrat la dezvoltarea Ghidului de predare a matematicii cu ajutorul metodelor digitale, clasa a V-a. “Acest ghid oferă informații necesare pentru a parcurge materia clasei a V-a ,conform programei școlare, într-o manieră plăcută, cu aplicații îndrăgite de elevi, teste în format digital și evaluări semestriale digitale în Kahoot!, Quizizz și Socrative”, spune Gheorghe Moldovan.

Aceste materiale digitale nou create completează hub-ul digital educațional de pe www.digitaliada.ro, constituit din 25 de tutoriale video pentru predarea matematicii, cu ajutorul aplicației GeoGebra, tutoriale dezvoltate atât pentru Algebră, cât și pentru Geometrie și din cele 101 proiecte didactice pentru predarea matematicii și Informaticii la gimnaziu. Pentru anul școlar 2019-2020, echipa Digitaliada recomandă 35 de aplicații digitale gratuite. Aceste aplicații recomandate de către experții din proiect urmăresc dezvoltarea gândirii algoritmice, prin aplicațiile de TIC, și dezvoltarea creativității și a înțelegerii logice prin aplicațiile de matematică.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.