Nici un sătmărean, fie el primar sau nu, nu e curios să primească bani pentru împăduriri

Nici un sătmărean  – și nici o primărie din județul Satu Mare – nu vrea să primească bani pentru plantarea unei păduri fie pe terenul (agricol sau nu) propriu, fie pe marginile drumurilor arondate comunelor. 

Informația de mai sus a fost oferită pentru cititorii Sătmăreanul.net de Virgil Dragoș, directorul executiv al APIA Satu Mare, în contextul în care Agenția de Plăți și Intervenție în  Agricultură a lansat cea de-a patra sesiune de depunere a cererilor de sprijin pentru schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafețe împădurite”, alocarea financiară pentru această sesiune fiind de 15 milioane de lei.

Cererile de sprijin pot fi depuse până în 13 decembrie 2019, schema vizând înființarea de plantații forestiere, respectiv realizarea de trupuri de pădure și perdele forestiere de protecție pe terenurile agricole și neagricole.
Scopul ajutorului îl reprezintă acordarea unui sprijin financiar deţinătorilor publici şi privaţi de terenuri agricole și neagricole şi formelor asociative ale acestora pentru împădurirea şi crearea de suprafeţe împădurite.
Beneficiarii schemei sunt deţinătorii publici şi privaţi de teren agricol şi neagricol şi formele asociative ale acestora. Este vorba despre comune, orașe, municipii și alte persoane juridice de drept public, precum și formele asociative ale acestora, persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, societățile comerciale, asociațiile și fundațiile, alte persoane juridice de drept privat, precum și formele asociative ale acestora.
“În județul Satu Mare nu a prins deloc această schemă de sprijin financiar pentru împăduriri. Din câte știu, doar doi oameni s-au interesat de aceasta, în ultimii ani – unul prin 2017, altul ceva mai recent se gândise să planteze o pădure la Medieș Vii și apoi a renunțat. Când află omul că, după ce așteaptă ani de zile creșterea copacilor, el oricum nu poate să-i taie când vrea și cum vrea, nu mai este atras de idee”, a declarat Virgil Dragoș, director executiv al APIA Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.