Învățământul “gratuit” se face și cu colectări de bani pentru “fondul clasei”, în Satu Mare. Condițiile improprii din școli impun asta

Sintagma – din Constituție! – “învățământ gratuit” este o mare minciună, de fapt. Părinții claselor a III-a de la Școala gimnazială “Avram Iancu” din municipiul Satu Mare au participat alaltăieri, de la ora 18, la obișnuitele întruniri de început de an școlar prin care se pun la punct diferite chestiuni organizatorice împreună cu învățătoarele. Spre surprinderea unora dintre părinți, la sfârșitul ședințelor li s-au cerut bani: 20 de lei pentru fondul clasei, 50 de lei pentru cărți și caiete (adică materiale auxiliare). Au dat acești bani toți părinții, însă ulterior câțiva dintre ei și-au exprimat revolta adresându-se redacției Sătmăreanul.net.

“Am dat o mulțime de bani pe rechizite și haine chiar înainte de începutul școlii. Acum ni s-au cerut iarăși bani, pe motiv că școala nu are bani de hârtie igienică, săpun și alte lucruri. Am crezut că s-a dat lege că nu mai e voie să se facă fondul clasei și fondul școlii, dar uite că nu e așa”, a declarat  unul din acești părinți, Attila P.

“Eu am avut noroc că am avut bani la mine, de obicei nu am cash pentru că folosesc aproape exclusiv cardul. dar nu mi se pare normal să mai tot dăm bani pentru lucruri pe care cred că ar trebui să le aibă școala pentru că sigur primesc bani de la buget inclusiv pentru produse igienice și materiale didactice. În plus, am văzut părinți care au fost interpelați mai vehement atunci când au vrut să plece de la ședință fără să dea banii și așa până la urmă au dat și ei”, s-a făcut și Gabriela F. ecou al revoltei resimțite de aproape o treime din părinții care-și au copiii la una din clasele a III-a de la Școala gimnazială “Avram Iancu”.

Nu există temei legal pentru astfel de solicitări!

Inspectorul școlar general Călin Durla a afirmat, în momentul în care a fost contactat de Sătmăreanul.net, că nu știa de existența unor constituiri a fondului clasei în vreo instituție școlară din județ din moment ce așa ceva este ilegal.

“După informațiile pe care le avem, nici o școală nu solicită explicit sume de bani pentru fondul clasei sau pentru fondul școlii. Dealtfel, nici nu există o bază legală pentru așa ceva, dimpotrivă. Poate există sugestii de contribuții benevole din partea comitetului de părinți pentru a se cumpăra unele lucruri necesare copiilor, dar în nici un caz nu pot crede că vreun cadru didactic, de la orice școală, ar fi cerut în mod direct bani de la părinți”, a declarat șeful Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare.

E adevărat că părinții au dat bani la școala Avram Iancu

Contactată de Sătmăreanul.net, C. O. – președinta unui comitet de părinți al Școlii gimnaziale Avram Iancu din Satu Mare – a declarat că “este real faptul că părinții claselor a III-a au dat bani, dar tocmai părinții au hotărât asta și s-a stabilit ca fiecare să dea 20 de lei pentru că în baie nu există hîrtie igienică, nu există săpun, nu există șervețele umede – și am decis asta pentru că vrem, firesc, să avem grijă de copiii noștri. Iar cei 50 de lei au fost dați de fiecare părinte pentru diferite caiete și cărți care vor fi folosite ca materiale auxiliare la orele de clasă, iar solicitarea pentru cumpărarea de materiale auxiliare este perfect legală. Nu se poate spune că acei 20 de lei sunt pentru fondul clasei și oricum nu a fost obligat nimeni să-i dea. Cei care au reclamat problema asta de ce au dat bani dacă știau că nu este legal? Și, de fapt, 20 de lei nici nu mult, despre ce vorbim???”

 

Ambiguitățile legale referitoare la fondul clasei și fondul școlii

În ultimii ani au tot existat controverse în spațiul public cu privire la legalitatea fondului clasei și a fondului școlii. Mai precis, cu toate că învățământul de stat este, potrivit Legii educației naționale nr. 1/2011gratuit, în unele școli elevilor sau părinților li s-a cerut să contribuie cu bani pentru asigurarea bunei desfășurări a cursurilor.

În prezent, școlile au posibilitatea de a obține venituri proprii, așa cum scrie în actul normativ, „din activități specifice, conform legii, din donațiisponsorizări sau din alte surse legal constituite, fără să se facă referire nicăieri la existența vreunui fond al clasei sau al școlii la care să contribuie părinții elevilor.

De altfel, informația a fost confirmată, la solicitarea avocatnet.ro, de către Ministerul Educației Naționale. „Sintagma  «fondul clasei/școlii» nu există în legislația ce reglementează organizarea și funcționarea sistemului național de învățământ”, ne-au spus reprezentanții Compartimentului de informare publică al ministerului, anul trecut. Aceștia au indicat însă că părinții au, totuși, posibilitatea voluntară de a susține financiar o clasă, făcând referire la Regulamentul școlilor.

„Comitetul de părinți poate decide să susțină, inclusiv financiar prin asociația de părinți cu personalitate juridică, cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar, întreținerea, dezvoltarea și modernizarea bazei materiale a clasei. Hotărârea comitetului de părinți nu este obligatorie”, prevede Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, ce a fost aprobat prin Ordinul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice nr. 5079/2016.

Totodată, la atribuțiile consiliului de conducere al comitetului de părinți figurează și susținerea activităților de întreținere, dezvoltare și modernizare a bazei materiale a grupei/clasei și unității de învățământ, prin strângerea de cotizații voluntare de la membrii asociației de părinți și atragerea de fonduri bănești și donații de la persoane fizice sau juridice (colectate de asociație cu respectarea legii).

Totuși, Regulamentul școlilor interzice în mod expres atât implicarea elevilor sau a personalului unității de învățământ în strângerea fondurilor, cât și constituirea fondurilor (cum ar fi cel de protocol) pentru derularea examenelor/evaluărilor naționale.

Așadar, pe de o parte, fondul clasei și fondul școlii nu există, potrivit legislației în vigoare, astfel că părinții elevilor nu sunt obligați să contribuie la asemenea fonduri. În plus, elevilor și personalului școlii le este interzis să strângă fonduri. Pe de altă parte, legislația permite comitetului și asociației de părinți să susțină financiar, în mod voluntar, întreținerea, dezvoltarea și modernizarea bazei materiale a clasei, iar donațiile și sponsorizările altor persoane din afara școlii sunt binevenite.

Din data de 19 septembrie 2016, atunci când a fost înlocuit vechiul Regulament al școlilor, comitetului părinților îi este mai greu să contribuie legal cu bani la buna desfășurare a activității unei clase, însă acesta poate strânge cotizații voluntare de la membrii asociației de părinți (dacă există la nivelul școlii).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.