FOTO-VIDEO. Cel mai ambițios proiect de sprijinire a vârstnicilor din Satu Mare e pus în practică – “Implicat și activ la vârsta înțelepciunii”

Azi, 19 septembrie 2019, s-a lansat oficial, la Primăria Satu Mare, primul proiect cu adevărat important al Direcției de Asistență Socială, cu un buget de 600.000 de euro, proiect a cărui denumire este foarte lămuritoare : “Implicat și activ la vârsta înțelepciunii”. Acest proiect va fi pus în practică printr-un parteneriat cu Asociația CARITAS a diecezei catolice din Satu Mare.


Adrian Balaj, șeful DAS, a explicat că acest proiect este foarte binevenit din cauza unui context social general în care se constată lipsa unor politici sociale coerente la nivel național, plecarea tinerilor la muncă în străinătate și scăderea natalității. De asemenea, acest proiect va contribui – practic – la combaterea prejudecăților și a “miturilor” referitoare la “inutilitatea” pensionarilor.

Concret, prin acest proiect se vor înființa două noi servicii sociale adresate vârstnicilor și încurajarea bătrâneții active, în corespondență cu nevoile individuale ale persoanelor de vârsta a treia, punându-se accent îndeosebi pe evitarea izolării, inactivității și diminuarea riscului de sărăcire extremă și de excluziune socială. Cele două servicii sociale noi vor fi un centru de zi pentru vârstnici și unul pentru servicii de masă pe roți pentru persoanele de vârsta a treia.

”În sfârșit, aceste proiectele aduc ceva concret societății, altceva decât discuții și seminarii. Vom înființa un centru comunitar pentru persoane vârstnice într-o fostă centrală termică de pe strada Jiului și serviciul O masă pe roți”, a declarat primarul municipiului Satu Mare Kereskenyi Gabor.

Proiectul “Implicat și activ la vârsta înțelepciunii”. în valoare de 2.786.616,39 lei, este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional capital Uman 2014-2020, implementarea acestuia începând iulie 2019 și urmând să se finalizeze în iunie 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.