FOTO. Internat în “centrul groazei” din Carei, bătut cu bestialitate! Agresiunea, comisă de o angajată pe post de administrator

O agresiune sadică și  impardonabilă a avut loc ieri, 17 septembrie 2019, la „centrul goazei” de pe str. Tiream nr. 12 din Carei, adică la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică ”Cristiana”. Unul dintre beneficiarii internați în această instituție, Mihai T., în vârstă de 24 de ani, a fost zvântat în bătaie, cu coada unei mături, de către Dorina Babici (care este angajată pe funcția de administrator).

Conform martorilor, agresiunea s-a petrecut în biroul administratorului Dorina Babici – adică într-un loc în care nu există camera de supraveghere -, dar strigătele de durere ale celui lovit s-au auzit și pe hol chiar dacă ușa biroului era închisă. În plus, numeroasele vânătăi ale beneficiarului (văzute atât de alți angajați ai Centrului Cristiana, cât și câțiva dintre cei internați acolo) reprezintă o dovadă în plus despre sălbăticia agresiunii.

La ora publicării acestu articol, Mihai T. este sedat, fiindu-i administrate medicamente care să-l ajute să treacă mai ușor, mai ales din punct de vedere psihic, peste violentul incident a cărui victimă a fost.

Cine este victima agresiunii? 

Beneficiarul Mihai T. este internat de câțiva ani la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică ”Cristiana” din Carei deoarece a fost diagnosticat cu tulburări de comportament. În ciuda acestui diagnostic, el a reușit să termine chiar și cursuri postliceale la Satu Mare, făcând naveta în fiecare zi, tulburările sale de comportament manifestându-se rar grație tratamentului medical care-i era administrat. Conform unor angajați din cadrul Centrului “Cristiana”, medicația pe care o primește (și) acest beneficiar induce, în general, o stare de calm vecină cu apatia – aceasta find, dealtfel, una din explicațiile faptului că Mihai T. a îndurat,  fără nici un fel de încercare de sa riposta, loviturile cu coada de mătură “administrate” de administratorul Dorina Babici.

De asemenea, în mod straniu – și mai ales după dezvăluirile despre un șir de agresiuni și de nereguli grave apărute în presa online din județul Satu Mare (PresaSM, Opinie de Carei și Sătmăreanul.net) -, beneficiarului Mihai T. i s-a restricționat drastic dreptul de a ieși din Centrul Cristiana, astfel de ieșiri fiind posibile doar cu bilet de voie.

 

|”Centrul groazei”, un butoi de pulbere

După demiterea, în 13 iunie 2019, a fostului director Iosif Doboş şi numirea unui  director interimar, Gheorghe Pop (adus atunci de la Casa de tip familial ”Andreea”, tot din Carei), Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică ”Cristiana” este în continuare un butoi de pulbere. Există nemulţumiri atât din partea unor angajaţi, cât şi din partea majorităţii beneficiarilor din centru. Interimatul lui Gheorghe Pop la conducerea instituției a expirat și în urmă cu câteva zile Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Satu Mare a numit, tot provizoriu, un nou director în persoana lui Casian Boloș (fost asistent social în cadrul Centrului “Sfânta Ana” din Carei). Contactat telefonic de Sătmăranul.net, Casian Boloș a refuzat să comenteze în vreun fel urâtul incident de ieri – motivând că nu vorbesc despre astfel de lucruri la telefon -, în schimb a confirmat faptul că Mihai T. “doarme, fiind sedat”.

Administratorul firmei care asigură paza instituției, Gheorghe Negreanu, a declarat că nu are cunoștință despre vreun incident violent care să fi avut loc ieri acolo. “Un astfel de centru este o zonă mai sensibilă. Oricum, ceea ce se întâmplă în interior nu privește firma de pază. Noi avem grijă să nu se fure, monitorizăm intrările și ieșirile și ne asigurăm că nu se sare gardul – atât. Adică ne respectăm strict contractul pe care-l avem. E adevărat că și eu am avut unele discuții cu doamna administrator, ea este mai colerică de felul ei, pentru că voia să-și depășească atribuțiile și să dea tot felul de ordine și personalului firmei de pază”, a declarat Gheorghe Negreanu pentru Sătmăreanul.net.

Ce ar trebui să asigure Centrul CRISTIANA?

Dat în folosință în 2015 (după ce a fost construit și dotat mai ales din fonduri de la Banca Mondială), Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică ”Cristiana” din Carei are capacitatea de a îngriji până la 48 de beneficiari (persoane cu handicap neuropsihic şi neuromotor) și – conform comunicatului oficial din ziua inaugurării – “ asigură beneficiarilor servicii de îngrijire, recuperare-socializare şi de reintegrare familialală şi comunitară, oferite de un personal calificat, în locaţii amenajate în conformitate cu standardele din domeniul protecţiei de tip rezidential al persoanelor cu handicap”.

Prin urmare, beneficiarii internați în această instituție  necesită o atenție speciala din partea angajaților. În mod normal – legal și moral -, această “atenție specială” nu ar trebui să include[ și administrarea de bătăi cu coada măturii celor care, lipsiți de apărare, oricum sunt bătuți de soartă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.