Peste 2 000 de elevi din 13 şcoli gimnaziale au dat nas în nas cu polițiști sătmăreni. Dar a fost “happy end” pentru toată lumea (galerie foto)

Când ești bine sfătuit, de mic, în privința siguranței personale, când ești mare ai șanse mari să nu intri în tot felul de buclucuri. Ba chiar, când ești mic, primești și nota maximă dacă ești ascultător – iar amintirea acestei note îți poate ghida mai corect pașii în viață la maturitate. Cam acestea ar fi coordonatele principaler el unei inițiative – realmente excelente – demarate la nivelul structurilor din cadrul Ministerului de Interne.

În acest context, elevii sătmăreni au fost întâmpinaţi încă din prima zi de şcoală de un mesaj preventiv venit din partea instituţiilor judeţene ale Ministerului Afacerilor Interne prin campania naţională “10 pentru Siguranţă”.

De la debutul campaniei, lansate la Satu Mare la data de 7 septembrie a.c., printr-un eveniment public, şi până în prezent, poliţiştii sătmăreni au fost alături de reprezentanţi ai Jandarmeriei, C.P.E.C.A., Instituției Prefectului, I.S.U. şi Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de persoane la 46 de activităţi dedicate copiilor, elevilor de toate vârstele dar şi părinţilor şi cadrelor didactice.

 

Peste 2 000 de elevi din 13 şcoli gimnaziale au ascultat de polițiști

 

Subiectele abordate au fost adaptate vârstei şi preocupărilor specifice acesteia dar toate au vizat un singur lucru: o pregătire mai bună a copiilor şi elevilor în faţa provocărilor de zi cu zi, într-o lume în care relaţiile sociale devin tot mai facile dar tot mai superficiale iar afluxul mare de informaţie de care copiii dispun în special din mediul online nu este întotdeauna de ajutor.

De la educaţia rutieră, un subiect pe care nu ar trebui nici o clipă să-l considerăm epuizat, până la vulnerabilităţile ce predispun la victimizare şi exploatare sexuală sau prin muncă, o paletă largă de informaţii au fost transmise elevilor. Majoritatea activităţilor desfăşurate în licee dar şi la ciclul gimnazial au fost legate de consumul şi traficul de droguri, un fenomen ce afectează atât prezentul cât şi viitorul tinerilor, parteneri în aceste activităţi fiind reprezentanţii C.P.E.C.A. şi ai I.P.J. Satu Mare.Traficul de persoane şi factorii care predispun la victimizare în acest domeniu a fost subiectul propus de specialiştii A.N.I.T.P. – Centrul Regional Oradea şi ai poliției sătmărene în toate cele 4 licee din Carei, la activităţile ce s-au desfăşurat la data de 11 septembrie a.c..

Peste 400 de elevi careieni au beneficiat de aceste informaţii şi au primit nu un mesaj de frică faţă de acest fenomen, ci de încurajare – în sensul de a lucra la acei factori ce-i pot face vulnerabili.

Lipsa de educaţie şi informare, abandonarea timpurie a şcolii, necunoaşterea limbii vorbite în ţara în care îşi propun să muncească sau să înveţe, încrederea excesivă în persoane prea puţin cunoscute sunt tot atâţia factori care conduc spre victimizare şi sclavie modernă.

 

Întâlniri cu polițiști în curtea școlii la Medieșu Aurit

Toţi elevii şcolii dar şi preşcolarii au fost invitaţi în curtea şcolii la o întâlnire cu poliţiştii. Mesajul preventiv  transmis de reprezentanta structurii de prevenire a Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare a pus accent pe necesitatea de a ne informa în permanenţă despre regulile necesare a fi respectate pentru a fi în siguranţă dar şi de a pune în practică, în viaţa de zi cu zi ceea ce am învăţat.

Profesioniştii Poliţiei sunt alături de copii şi sunt pregătiţi să intervină în caz de probleme deosebite pentru că asta este misiunea lor, competenţele luptătorilor din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale dar şi a câinilor de serviciu fiind demonstrate în faţa unui public numeros și foarte entuziast.

La activitatea demonstrativă au fost prezenţi şi reprezentanţi ai firmei ALU MENZIKEN SRL care, prin colaborarea cu Corpul Naţional al Poliţiştilor, au sprijinit prin dotarea cu echipamente necesare Divizia Canină a I.P.J. Satu Mare.

 

Prin colaborarea bună dintre structurile M.A.I. se vor desfăşura  astfel de activităţi  preventive şi în cea de-a doua săptămână de şcoală, pentru că toţi copiii merită să primească o educaţie de nota 10 la capitolul siguranţei personale.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.