Au fost anihilate complet 9 focare de pestă porcină africană în județul Satu Mare

Astăzi, 17 septembrie 2019, au fost stinse complet 9 focare de pestă porcină africană (PPA), diagnosticate în acest an, în gospodării non profesionale din localitățile Sărăuad – 6 focare, Santău – 1 focar și Tășnad – 2 focare, în județul Satu – Mare. Prin acest act de stingere a bolii, se consemnează că în localitățile Sărăuad, Santău și Tășnad nu mai există animale bolnave sau animale ținute sub observație clinică pentru PPA, aceasta în urma realizării integrale a măsurilor de profilaxie și combatere în această boală. Restricțiile impuse de către D.S.V.S.A. Satu Mare, pentru cele două exploatații profesionale din zonă, au fost ridicate și se va reluată mișcarea suinelor din aceste unități către unitățile de abatorizare.

De la confirmarea acestor focare de PPA, autoritățile au intervenit prompt și au acționat, în conformitate cu procedurile prevăzute de legislația sanitară veterinară, pentru lichidarea focarelor și prevenirea răspândirii virusului. Un rol important în stingerea acestor focare l-au avut și locuitorii din zonă, crescătorii de animale, care au înțeles să sprijine autoritățile în aplicarea acțiunilor necesare și care vor avea, în continuare, un rol important, prin respectarea măsurilor impuse, astfel încât boala să fie ținută sub control.În zonele cu risc major, din localitatea Sărăuad, Santău și Tășnad au fost efectuate dezinfecții riguroase și a fost interzis accesul persoanelor străine în gospodăriile din localitate.

Rămân active focarele de Pestă Porcină Africană din exploatațiile non profesionale din localitățile : Bercu Nou – 2, Porumbești – 9, Mesteacăn – 3.

Se face un apel către cetățeni de a sprijini autoritățile în aplicarea și respectarea măsurilor necesare pentru a preveni răspândirea virusului PPA și pentru a limita efectele bolii, având în vedere gravitatea acesteia și consecințele economice generate de evoluția acesteia. În continuare orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar, DSVSA Satu Mare, sau oricărei autorități locale.

Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact major la nivel social și economic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.