Regretata super-campioană sătmăreancă Ecaterina Stahl, inclusă pe lista gloriilor mondiale ale scrimei

O mare campioană din Satu Mare a scrimei românești se alătură legendelor scrimei mondiale în FIE Hall of Fame. Comitetul Executiv al Federației Internaționale a votat ca Ecaterina Stahl, una dintre figurile emblematice ale scrimei tricolore, să acceadă în galeria selectă a celor care au marcat prin performanțele lor evoluția acestei discipline și au contribuit la dezvoltarea și promovarea ei.

La 10 ani de la dispariția sa, Ecaterina Stahl se va alătura celorlalți șapte români care au primit această onoare în 2013, cu ocazia Centenarului Federației Internaționale. Laura Badea, Mihai Covaliu, Petru Kuki, Ioan Pop, Olga Orban, Ana Pascu și Reka Szabo sunt deja membrii ai Hall of Fame-ului scrimei mondiale.

Ecaterina Stahl (n. 31 iulie 1946 – d. 26 noiembrie 2009) a provenit din centrul de scrimă de la Satu Mare și a fost antrenată de celebrul maestru Alexandru Csipler, la UNIO Satu Mare. A activat la UNIO până în 1964, când a fost transferată la Steaua București. Între 1980 și 1984 a revenit la UNIO. Între 1984 și 2002 a fost antrenoare la Clubul Sportiv Satu Mare. Palmaresul ei cuprinde, printre altele, titlul mondial la floretă în 1975 (Budapesta), două medalii de bronz la Jocurile Olimpice, cu echipa României (1968 Ciudad de Mexico și 1972 Munchen), două medalii mondiale de argint, cu echipa României (1965 și 1970), o medalie mondială de bronz la individual (1966) și alte cinci medalii mondiale de bronz, cu echipa României (1967, 1973, 1974, 1975, 1977).

A participat la 5 ediții de Jocuri Olimpice, între 1968 și 1980.

Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, și-a exprimat satisfacția pentru recunoașterea mondială a valorii regretatei sportive sătmărene:

“Pentru Satu Mare este o mare onoare că, după 10 ani de la trecerea în neființă, doamna scrimei sătmărene, marea campioană Ecaterina Stahl va fi primită în Hall of Fame-ului scrimei mondiale. Ecaterian Sthal, cetățean de onoare al municipiului Satu Mare, se alătură în Hall of Fame unui alt mare campion din Satu Mare, Petru Kuki. La Satu Mare există cea mai bună şcoală de scrimă din România, cu o tradiţie impresionantă, iar când avem această istorie, cu siguranță avem şi viitor!”

sursa info: Federația Română de Scrimă

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.